Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Anglijas Augstā tiesa iesaldē Oļega Stepanova īpašumus

"Ja Jūs, Oļeg Stepanov, neizpildīsiet šo rīkojumu, Jūs varat tikt apsūdzēts par necieņu pret tiesu un Jums var tikt piemērota brīvības atņemšana, naudas sods vai Jūsu aktīvu konfiskācija," – tik bargiem vārdiem sākas Anglijas Augstās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesas rīkojums iesaldēt gandrīz visus ietekmīgā oligarha Oļega Stepanova aktīvus.

Kā Neatkarīgā jau rakstīja, arī Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa pagājušā gada pašās beigās, 29. decembrī, šo Anglijas tiesas rīkojumu atzinusi par pamatotu un nekavējoties izpildāmu Latvijas Republikas teritorijā.

Norauj plīvuru

Pērn oktobrī trīsdesmit vienas Maltā, Kiprā, Kaimanu salās un Libērijā reģistrētas kompānijas vārdā ticis iesniegts prasības papildinājums Anglijas tiesai pret Latvijā dzīvojošo O. Stepanovu par zaudējumu atlīdzību. Prasītāji lūdz atzīt zaudējumus 135 miljonu ASV dolāru jeb 71,55 miljonu latu apmērā, kurus nodarījušas piecas ārzonā reģistrētas kompānijas un O. Stepanovs personīgi kā šo kompāniju īpašnieks un īstenā labuma guvējs.

"Tādējādi pieteicēji lūdz tiesu "noraut korporatīvo plīvuru" (pierce the corporate veil – angļu val.), kas ārvalstu tiesībās darbojas kā princips, saskaņā ar kuru izņēmuma gadījumā netiek piemērota sabiedrības un tās dalībnieku atbildības nošķiršana un sabiedrības dalībnieks atbild personīgi," Anglijas tiesas lēmums tiek skaidrots Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas lēmumā.

Tiesas dokumentos teikts, ka O. Stepanovs no 2002. gada 26. jūlija līdz 2005. gada 11. februārim ir bijis Latvijas kuģniecības (LK) padomes loceklis, savukārt katrs no prasības pieteicējiem ir LK koncernā ietilpstoša meitas sabiedrība. O. Stepanovs kā LK padomes priekšsēdētājs un trīs LK valdes locekļi noorganizējuši 63 frakts darījumus par mākslīgi zemām cenām, ar citiem LK neizdevīgiem noteikumiem saskaņā ar krāpniecisku shēmu.

Arestētie aktīvi

Anglijas tiesa atzinusi, ka minētā shēma radīta, lai O. Stepanovs, izmantojot savā kontrolē esošo kompāniju RecoletosLimited un krāpšanas rezultātā iegūtos naudas līdzekļus, varētu pastarpināti palielināt ietekmi LK, kā arī gūt peļņu uz LK mazākuma akcionāru, LK koncerna un pieteicēju rēķina.

Anglijas tiesa uzsvērusi, ka aresti "jo īpaši piemērojami" tādu Latvijā pazīstamu kompāniju aktīviem kā SIA SSF Grupa, a/s Topmar Baltic Investments, a/s Topmar Holdings u.c. Tāpat iesaldēti O. Stepanova līdzekļi dažādās bankās un kredītiestādēs Latvijā un Šveicē. Arestēts arī O. Stepanova kompānijai Iolite Limited piederošais lidaparāts Cessna Model 525A Citation CJ2. Tā vērtība lēsta uz 5,8 miljoniem ASV dolāru.

Anglijas tiesas Iesaldēšanas rīkojums O. Stepanovam liedz izvest no Anglijas un Velsas aktīvus, jebkādā veidā atbrīvoties no jebkuriem saviem aktīviem, veikt ar tiem darījumus vai mazināt to vērtību.

Iesaldēšanas sekas

Tiesas rīkojumā bargi brīdināts ne tikai pats O. Stepanovs, bet arī citas personas: "Arī jebkura cita persona, kura zina par šo rīkojumu un jebkādā veidā rīkojas, lai palīdzētu vai atļautu atbildētājam pārkāpt šā rīkojuma nosacījumus, var tikt apsūdzēta par necieņu pret tiesu un tai var tikt piemērota brīvības atņemšana, naudas sods vai tās aktīvu konfiskācija."

Lai cik bargs būtu angļu tiesas lēmums, briti pret miljonāru izrādījuši humānu attieksmi un rūpējušies par to, lai tiktu garantētas personas tiesības uz aizstāvību. Tiesas rīkojumā norādīts, ka "šis rīkojums neliedz atbildētājam tērēt 5000 eiro nedēļā viņa parastajiem ikdienas izdevumiem un pamatotu summu juristu konsultācijas un pārstāvības pakalpojumiem. Tomēr pirms jebkuras naudas summas tērēšanas atbildētājam ir jāinformē prasītāju likumīgie pārstāvji par to, no kurienes nauda tiek ņemta." Kā zināms, Latvijā tiesībsargi parasti arestē pilnīgi visus līdzekļus, lai nebūtu iespējams noalgot labu advokātu.

Acīmredzami minētie Anglijas un Latvijas tiesu lēmumi turpmāk būtiski ierobežos O. Stepanova finansiālās iespējas. Jau pērnā gada rudenī vairākas personas Neatkarīgajai sūrojās, ka

O. Stepanovs esot zaudējis interesi par valstij svarīgo cīņu ar citiem oligarhiem. Teicēji uzsvēra, ka O. Stepanovs esot vīlies arī viņa atbalstītajā politiskajā apvienībā Saskaņas centrs, kura, neraugoties uz atbalstu no t.s. Lemberga oponentu puses, uzturot konstruktīvu dialogu arī ar Ventspils mēru. Runājot par antilemberga kampaņām, O. Stepanovs esot paudis, ka tajās ieguldītie līdzekļi neesot snieguši pienācīgu atdevi.