Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Ojārs Spārītis izstājas no Rīgas domes pieminekļu padomes, nosaucot tās darbu par "vulgāri politizētu"

© Oksana Džadana/F64

Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Ojārs Spārītis nolēmis izstāties no Rīgas pieminekļu padomes, jo "pēdējie divi gadi ir parādījuši pretējo - politiskie lēmumi bieži tiek pieņemti pretrunā ar arhitektu, tēlnieku, mākslas zinātnieku viedokļiem un pieredzi vai pat tiek rupji uzspiesti".

O. Spārītis lūdza Mairitu Solimu informēt sabiedrību ar sociālo tīklu starpniecību par savu lēmumu. Publicējam viņa vēstījumu sabiedrībai:


"Esmu daudzkārt pārdomājis - KURP iet un KĀ attīstās (un VAI attīstās)
RD Pieminekļu padomes darbs, kura kvalitāti un lēmumus pamatā vajadzētu
noteikt Domes uzaicinātiem speciālistiem. Pēdējie divi gadi ir parādījuši pretējo - politiskie lēmumi bieži tiek pieņemti pretrunā ar arhitektu, tēlnieku, mākslas zinātnieku viedokļiem un pieredzi vai pat tiek rupji uzspiesti. Un neizbēgami rodas kļūdas, pārpratumi, populistiskus lēmumus pasniedzot kā speciālistu viedokli. Šādā situācijā es neredzu iespēju turpināt darbu RD Pieminekļu padomē, jo tas nav produktīvs, vai arī tas tiek vulgāri politizēts. Turklāt lūdzu nesaistīt manu vārdu ar Pieminekļu padomes pieņemtajiem lēmumiem š.g. 29. aprīlī, jo pamatdarba dēļ nevarēju šajā sēdē piedalīties.
Pieņemiet manu iesniegumu par neiespēju turpmāk darboties Pieminekļu padomē kā ekspertam un esmu pārliecināts, ka atradīsiet kādu konjunktūru atbalstošu kandidātu. "
Portāls NRA jau rakstīja, ka 29. aprīļa sēdē Rīgas domes pieminekļu padome atbalstīja Uzvaras parkā esoša pieminekļa pārdēvēšanu. Kāds varētu būt pieminekļa jaunais nosaukums, skaidrības vēl nav. Nolemts līdz nākamajai sēdei veikt juridiskas konsultācijas un precizēt jauno nosaukumu. Vairāk šeit: