Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Vakcīnas dēļ ar polineiropātiju sirgstošajai Karīnai anulēs sertifikātu, ja viņa nesaņems balstvakcīnu

© Pixabay.com

Fotogrāfe Karīna Miezāja pēc Covid-19 otrās vakcīnas devas saņemšanas nokļuva slimnīcā. Lai gan sievietei radītais veselības kaitējums atzīts par būtisku, ārstu konsīlijs lēmis, ka viņai ir jādodas uz balstvakcināciju, vēstīja Latvijas Televīzija.

Pēc "Pfizer"/"BioNTech" otrās potes saņemšanas Karīnai tirpa roka, vēlāk kļuvis grūti staigāt. Līdz nonākusi arī slimnīcā. Meklējot iemeslus pēkšņajai saslimšanai, uzstādīta diagnoze "polineiropātija" - autoimūna slimība, kas izpaužas ar sāpēm un tirpām pēdās un plaukstās. Cēloņsakarību ar vakcināciju atzinusi arī Zāļu valsts aģentūra. Porāls NRA par Karīnu rakstīja jau rudenī.

Šobrīd ir pagājuši astoņi mēneši kopš viņa saņēma savu otro poti un februārī beigsies vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš.

"Vakcinēties man ir bail. Nu man ir bail. Es neticu, ka kāds ar blaknēm ietu un ļautu sev durt. Nu nē! Un tai pašā laikā man ir vajadzīgs sertifikāts, lai es varu strādāt," viņa norādīja.

Cilvēkiem, kuriem ir aizdomas, ka vakcīnas var radīt dzīvībai un veselībai bīstamas blaknes, jāvēršas kādā no lielo slimnīcu konsīlijiem. Konsīlijs Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) lēma - vajag vakcinēties. Bet nevis ar ziņneša vakcīnām, kādas ir "Pfizer" un "Moderna", bet gan ar kādu no vīrusa vektora vakcīnām. "Johnson & Joshnson" vai "AstraZeneca".

RAKUS Covid-19 konsīlija vadītāja Sniedze Laivacuma skaidroja: "Šīm vakcīnu grupām tās vielas, kas izraisa, piemēram, alerģiskas reakcijas, atšķiras. Līdz ar to, ja pacientam ir bijusi nopietna reakcija vai blaknes pēc viena veida, mēs iesakām otra veida vakcīnu grupu. Protams, mēs nevaram nevienam 100% apgalvot, ka tagad no šī nekad nekas nenotiks."

Vakcinēšana ar cita sastāva vakcīnu gan esot pamatota, atbildēja arī Imunizācijas valsts padomē. "Panorāma" noskaidroja - iespējas, ka konsīlijs lems par vakcinācijas atlikšanu, ir samērā niecīgas. Līdz šim ģimenes ārsti uz konsīlijiem Rīgas Austrumu slimnīcā un Stradiņa slimnīcā nosūtījuši vairāk nekā 600 pacientu. Austrumu slimnīcā konsīlijs 29 gadījumos lēmis ļaut vakcināciju atlikt, bet Stradiņa slimnīcā vien astoņās reizēs.

Veselības inspekcijā pārsūdzēti astoņi konsīlija lēmumi, no tiem pieci atzīti par pamatotiem, bet trīs vēl vērtē.