Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Covid-19 vakcīnas blaknes: Karīna nokļuva slimnīcā, veselība atgriežas lēni

© Ekrānšāviņš/Panorāma

Fotofotogrāfei Karīnai Miezājai vakcinācijas komplikācijas izsaukušas autoimūnu organisma reakciju. Karīna ārstējas. Paliek labāk, bet lēnāk nekā gribētos, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Karīnai Miezājai pēc otrās Covid-19 vakcīnas devas saņemšanas maija beigās, pēc divām dienām sākusi tirpt viena roka, pēc tam otra, bet vēlāk kļuvis grūti staigāt. Tikusi stacionēta, veikta virkne izmeklējumu, bet nekas nav atrasts. Turpinājusi apmeklēt ārstus, līdz pēkšņajai saslimšanai atrasts iemesls.

"Šis viss ir no vakcīnas, un diagnoze ir polineiropātija," pastāstīja Karīna.

Polineiropātija ir autoimūna saslimšana ar daudzu nervu bojājumu, kas visbiežāk izpaužas ar kustību un jušanas traucējumiem pēdās un plaukstās.

Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) skaidroja, ka šobrīd veiktas vairāk nekā divi miljoni vakcināciju un saņemti 3000 ziņojumi par blaknēm. Vienā piektdaļā gadījumu ziņojumi atzīti par būtiskiem. Arī Karīnas gadījumā. Informācija par blaknēm ievadīta arī kopējā Eiropas savienības datu bāzē.

"Mūsu eksperti, izskatot šo gadījumu, neuzskata, ka būtu jāpārvērtē ārstu viedoklis. Un varētu būt, ka šis gadījums, iespējams, saistīts ar vakcināciju, lai arī nevienā vakcīnas zāļu aprakstā tāda blakne nav iekļauta.

Paldies ārstiem, mums ir īpaši svarīgi uzzināt par šādām blaknēm,"

norādīja ZVA Farmakovigilances nodaļas vecākā eksperte Zane Neikena.

Kad būs iespēja pieteikties kompensācijai, Karīna to darīs. Bet kamēr tiek izstrādāta kārtība, kā kompensācija tiks piešķirta, Karīna ārstējas. Paliek labāk, bet lēnāk nekā gribētos.

"Es lietoju medikamentu, taču nervu sistēma ir tā, kas atjaunojas lēni. Medikamenti sāk palīdzēt, bet es tos sāku lietot tikai tad, kad saprata, kas man ir. Līdz tam es lietoju medikamentus, kuri nepalīdzēja, jo nebija diagnozes," stāstīja Karīna.

Karīna Miezāja ir "Latvijas Avīzes" fotogrāfe, ar kuru Neatkarīgās žurnālisti un F64 fotogrāfi ir tikušies ne vienā vien mediju pasākumā. Turam īkšķi, lai viņai izdotos ātrāk izveseļoties.