Lemberga prāvā pārbauda tiesas objektivitāti

Ceturtdien tiesa t.s. Lemberga lietā apmierināja prokuroru lūgumu piemērot procesuālo sankciju – piespiedu naudu vienas minimālās mēnešalgas apmērā (180 lati) – Ventspils mēram Aivaram Lembergam par, pēc prokuroru domām, aizskarošiem izteicieniem.

No šā lēmuma var secināt, ka tiesa piekrīt prokuroru viedoklim, ka izteicieni "sēdi pie ratiem" un "johaidī" ir aizskaroši.

Pēc šā tiesas lēmuma paziņošanas advokāts Raimonds Krastiņš nekavējoties nāca klajā ar savu lūgumu – piemērot procesuālo sankciju arī visiem četriem prokuroriem par identiskiem izteicieniem, kas savukārt esot aizskaroši advokātam. Tādējādi tuvākajās tiesas sēdēs atkal gaidāmas karstas debates, kurš kuru ir vai nav apvainojis, un galvenais – tiesas lēmums, kurš parādīs, vai šajā procesā tiek ievērots vienlīdzības princips.

Šā gada pavasarī A. Lembergam par prokurorus aizvainojošiem izteikumiem tiesa jau bija piemērojusi sankciju – brīdinājumu. Atšķirībā no iepriekšējās procesuālās sankcijas piespiedu naudu 10 dienu laikā var pārsūdzēt tajā pašā tiesā, kas šo sankciju uzlikusi – šajā gadījumā Rīgas apgabaltiesā. Nav tikai skaidrs, kuram šī pārsūdzība jāizskata – citiem šīs tiesas tiesnešiem, tiesas priekšsēdētājai vai kādam citam.

Jāatgādina arī, kādā situācijā A. Lembergs izteica par aizskarošiem atzītos izteicienus. Šā gada 22. oktobra tiesas sēdē tika izskatīts R. Krastiņa lūgums krimināllietas materiāliem pievienot pierādījumu – apliecinājumu bankai par to, ka kompānijas Logistic Holdings Ltd. patiesā labuma guvējs ir nevis A. Lembergs, kā tas parādīts krimināllietas materiālos, bet gan šajā procesā par cietušo atzītais miljonārs Vladimirs Krastiņš.

Debates par advokāta lūgumu izvērtās visai karstas, jo prokurori kārtējo reizi nevēlējās pieļaut apsūdzību drupinoša pierādījuma pievienošanu krimināllietai. A. Lemberga runas laikā prokurors Juris Juriss bez tiesneša atļaujas pielēca kājās un paaugstinātā balsī pārtrauca A. Lembergu. Tā kā likums prokuroram nedod tiesības pārtraukt cita procesa dalībnieka runu, tiesnesis centās prokuroram to norādīt. Savukārt A. Lembergs, lai arī izsists no domas, turpināja tiesai izklāstīt savus argumentus. Tad prokurors J. Juriss vēlreiz bez tiesas atļaujas cēlās kājās un, faktiski pārņemot tiesas sēdes vadību, atkal pārtrauca A. Lembergu. Tā kā neviens no trim tiesnešiem uz šo prokurora rīcību nereaģēja, A. Lembergs, atkārtoti izsists no domas, izsaucās: "Te nav prokuratūra. Juri, sēdi pie ratiem, johaidī."

Savukārt, lūdzot piemērot sankciju prokuroriem, R. Krastiņš argumentēja – ja jau tiesa apmierina prokuroru lūgumu, tad jāsoda arī paši prokurori, kuri savā leksikā lieto identiskas, kā uzsvēra advokāts, aizvainojošas frāzes. Piemēram, šā gada 28. septembrī, visu prokuroru vārdā paužot viedokli par R. Krastiņa pieteikto noraidījumu, J. Juriss norādījis, ka advokāta sakāmais nav bijis saprotams, jo viņš to "nobubinājis". Prokurors advokātam arī adresējis vārdus "guļ, guļ, gadu guļ, pusgadu, divus".

Tieši saistībā ar vārdu "guļ" šā gada februārī prokurori lūdza piemērot procesuālo sankciju A. Lembergam, argumentējot, ka tādējādi Ventspils mērs mēģina "valsts apsūdzības uzturētājus diskreditēt, izsakoties, ka mēs it kā darba laikā guļam un par to saņemam algu". Kā jau teikts, tiesa šo lūgumu daļēji apmierināja, izsakot A. Lembergam brīdinājumu.

Advokāts R. Krastiņš uz Neatkarīgās jautājumu, vai tiesas lēmums par piespiedu naudas uzlikšanu tiks pārsūdzēts, atbildēja, ka pagaidām nekādu komentāru nav. Vispirms aizstāvība lūgs, lai tiesa šo lēmumu izsniedz likumā noteiktā kārtībā, un tikai tad tiks spriests, ko darīt tālāk.

Latvijā

Tā dēvētās nodokļu reformas ietvaros par vienu procentu punktu tika samazinātas iemaksas banku pārvaldītajos pensiju otrā līmeņa fondos. Šis viens procentu punkts tiks novirzīts valsts pārvaldītajā pirmajā pensiju līmenī. Tā kā šī pārbīde noteikta uz četriem gadiem, tad tiek lēsts, ka šajā laikā bankas nesaņems 616 miljonus eiro.

Svarīgākais