Vairās prognozēt, kad Sudānā varētu atbrīvot latviešu ķīlniekus

© Scanpix

Par trīs Latvijas ķīlnieku atbrīvošanu no gūsta Sudānā publiski paziņojamu jaunumu nav, vakar Neatkarīgajai atbildēja Latvijas Ārlietu ministrijā. Tomēr laikraksts noskaidroja, ka šonedēļ ministrijā tiks spriests par šo jautājumu.

Arī ANO Pasaules pārtikas programmas (WFP) mērogā par Latvijas valstspiederīgo pašreizējo likteni sniedz skopas ziņas, jo, kā saprotams, to vienkārši nav.

"Process notiek," lakoniski sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Sīlis. Viņš arī izvairījās atbildēt, vai šajā laikā izdevies vēlreiz sazināties ar nolaupīto helikoptera apkalpi. Kā saprotams no WFP preses sekretāres Emīlijas Kasellas teiktā, par jelkādu virzību šajā ķīlnieku krīzē pašlaik nevar runāt. Trīs Latvijas iedzīvotājus, kuri strādā WFP, Sudānā nolaupīja 4. novembrī. Uzreiz pēc notikušā informācijas bija ievērojami vairāk nekā pašlaik. Tagad vismaz Latvijā informācijas tikpat kā vairs nav, lai gan ar ANO saistītajos interneta resursos ir pieejams izsmeļošs apraksts un komentāri par Latvijas valstspiederīgo nolaupīšanu, kā arī minēta Latvijas firma, kurā visi trīs vīrieši strādā – GM Helicopters. Uz šo resursu Neatkarīgajai norādīja arī WFP pārstāvji.

Tomēr jau līdz šim izskanējusī informācija ir bijusi tik dažāda, ka diez vai īpaši noslēpumi vairs saglabājušies. Pat ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis preses konferencē atzina, ka vienu no nolaupītajiem viņš pazīst personīgi. Savukārt novembra vidū Latviju sasniedza informācija, ka notikusi telefonsaruna starp WFP amatpersonām un grupējumu, kas veica nolaupīšanu. Taču prasības cilvēku laupītāji nav izvirzījuši. Līdz šim tika skaidrots, ka nolaupītie mūsu valsts iedzīvotāji ir ANO darbinieki, tāpēc viņu atbrīvošana uzticama šai starptautiskajai organizācijai, kuras pozīcija ir strikta – izpirkuma maksu tā nemaksā, tādējādi pastāv gana droša iespēja, ka gūstekņi tiks atbrīvoti pietiekami ātri. Tomēr, kā Neatkarīgā secinājusi no laikrakstam pieejamās informācijas, helikoptera ekipāža ir nolīgta tikai kravu pārvadāšanai uz Dārfūru, nevis atrodas ANO misijā.

***

VIEDOKLIS

ANO WFP globālo mediju koordinators Gregorijs Barrovs:

– Jā, mēs zinām par šo triju Latvijas pilotu nolaupīšanu, taču drošības apsvērumu dēļ papildu informāciju par detaļām nevaram sniegt. Tāpat mums ir zināma informācija, kur aptuveni atrodas nolaupītie. Mūsu rīcībā ir fakts, ka viņiem visiem ir laba veselība un nav nepieciešama palīdzība.

Svarīgākais