Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Nepanākot algu pieaugumu, mediķi gatavi streikot

© Kaspars Krafts/F64

Mediķu organizācijas vīlušās 2022. gada valsts budžetā. Piemēram, ārstu algu palielināšanai nākamgad neatradās pat puse no iepriekš solītajiem 75 miljoniem. Ja Ja finansējums netiks rasts – ārstus pārstāvošā arodbiedrība ir pat gatava streikot, vēsta TV3.

Lai gan veselībai nākamā gada budžetā rasts lielākais finansējuma pieaugums salīdzinājumā ar pārējām nozarēm - nedaudz virs 130 miljoniem eiro - tas ir tālu no tā, ko mediķiem solīja iepriekš. Piemēram, lai celtu ārstu algas un ieviestu jauno darba samaksas modeli, kas paredz pakāpenisku un skaidru atalgojuma pieaugumu turpmākos gadus, šogad bija nepieciešami 75 miljoni eiro. Tikmēr budžetā rasti vien 35.

Valdis Keris, Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs raidījumā uzsver: “Runājot par nākamā gada budžetu, veselības aprūpe nekādā gadījumā nav prioritāte. Jo tas papildu līdzekļu piešķīrums, kas ir redzams, diemžēl ir tikai drupačas no lielā budžeta pīrāga.

Kritiska arī Jauno ārstu asociācija. Tajā vērš uzmanību, ka šis ir nu jau kārtējais gads, kad pilnā apmērā solītais finansējums izpaliek. Jaunie ārsti arī uzskata, ka ilgstošā medicīnas nozares turēšana “badā”, vēl vairāk nākotnē varētu ietekmēt arī pacientu aprūpi.

Par to, ka jāceļ tieši mediķu algas, uzstāj ārstus pārstāvošā arodbiedrība.

Ja finansējums netiks rasts - tā ir pat gatava streikot.

Mediķu arodbiedrība par tālākajiem soļiem varētu lemt 21. decembrī. Vai streiku atbalstītu arī citas mediķu organizācijas, Keris skaidru atbildi sniegt nevarēja, tomēr akcentēja, ka viņa arodbiedrībā esot vairāk nekā 7000 biedru.