Eiropas Padomes pašvaldību kongresa pārstāvjus iepazīstina ar pašvaldību sistēmu Latvijā

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) speciālisti šodien, 3.novembrī, tikās ar Eiropas Padomes (EP) Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa delegāciju, lai iepazīstinātu ar pašvaldību sistēmas darbību Latvijā, kā arī reģionālās attīstības jautājumiem.

Delegācija tika iepazīstināta ar pērn īstenoto administratīvi teritoriālo reformu, kuras rezultātā tika izveidotas 109 novadu pašvaldības un 9 republikas pilsētas, kā arī attīstības plānošanas procesu Latvijā.

EP kongresa pārstāvji atzinīgi novērtēja līdz šim paveikto administratīvi teritoriālās reformas rezultātā, kā arī akcentēja labās prakses piemēru – reformas īstenošanu kompleksi, nostiprinot pašvaldību finanšu sistēmu, pilnveidojot tiesisko regulējumu, precizējot funkcijas un risinot pašvaldību īpašuma veidošanas jautājumus.

Ņemot vērā šā brīža ekonomiskos apstākļus, kad valsts budžets un finansiālais atbalsts pašvaldībām tiek samazināts, tai skaitā investīcijas un mērķdotācijas, būtiski tiek ietekmēta pašvaldību un reģionu attīstība, akcentē EP delegācija. „Šā brīža ekonomiskajos apstākļos pašvaldībām ir reālas iespējas nodrošināt teritoriju attīstību atbilstoši iedzīvotāju interesēm, radīt labvēlīgu vidi investīciju piesaistei, kā arī pārstrukturizēt saimniecisko un komercdarbību, kas vērsta uz teritorijas attīstību.”

Delegācija tāpat izrādīja lielu interesi par pašvaldību finanšu sistēmu Latvijā un ministrijas sagatavotajiem priekšlikumiem pašvaldību nodokļu politikā. RAPLM speciālisti akcentēja, ka ministrijas piedāvātie risinājumi veicinātu labvēlīgu uzņēmējdarbības attīstību pašvaldībās, investīciju piesaisti un jaunu darba vietu rašanos, kas šā brīža ekonomiskajā situācijā ir būtiska un nepieciešama.

FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis informēja Kongresa pārstāvjus par Latvijas finanšu situāciju, līdz šim paveikto budžeta sabalansēšanā un ekonomikas stabilizēšanā, kā arī par plāniem 2011.gadā turpināt stingru fiskālo politiku, nodrošinot Latvijas virzību uz ekonomikas atveseļošanos un pievienošanos eirozonai 2014.gadā.

Tāpat Bičevskis stāstīja par veikto administratīvi teritoriālo reformu un valsts finanšu atbalstu reformas veikšanai, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Savukārt FM valsts sekretāra vietniece Baiba Bāne detalizēti pastāstīja par pašvaldību budžeta veidošanu, ieņēmumu un izdevumu struktūru, pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmu, valsts un pašvaldību kompetenci nodokļu politikā un iekasēšanā, pašvaldību aizņemšanās iespējām un ES fondu projektu realizāciju.

Tikšanās laikā Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa viceprezidents Žans Kolds Frekons pateicies par noderīgo informāciju, kā arī norādījis, ka Latvijas izveidotā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēma ir ļoti laba un izveidota atbilstoši Eiropas vietējo pašvaldību hartai.

Sarunas gaitā viņš arī interesējās arī par pašvaldību fiskālās autonomijas jautājumiem, un Bāne norādīja, ka Latvijā turpināsies diskusijas par pašvaldību tiesību palielināšanu nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā.

EP Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa pārstāvju vizītes mērķis Latvijā ir iepazīties ar Eiropas vietējo pašvaldību hartas īstenošanu Eiropas Savienības dalībvalstīs. Šogad aprit 25 gadi kopš Strasbūrā tika parakstīta harta, kas ir starptautiska vienošanās starp Eiropas Padomes dalībvalstīm par vietējo pašvaldību konstitucionālo un tiesisko pamatu un kompetenci.

Hartas galvenais mērķis ir vietējo pašvaldību aizsardzība un nostiprināšana dažādās Eiropas valstīs, balstoties uz demokrātijas, varas decentralizācijas un subsidiaritātes principiem.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais