Valdība aicina vēl 9. Saeimu plenārsēdē izskatīt IT drošības likumprojektu

Ministru kabinets otrdien, 19. oktobrī, paudis atbalstu Satiksmes ministrijas (SM) sākotnēji izstrādātā Informācijas tehnoloģiju drošības likumprojekta tālākai virzībai, kā arī izteicis aicinājumu to izskatīt vēl 9. Saeimas plenārsēdē.

Šāds lūgums ietverts Ministru kabineta atbildes vēstulē Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Ministru kabinets vēstulē norādījis, ka likumprojekta „Informācijas tehnoloģiju drošības likums” pieņemšana un īstenošana pamatā ļaus veikt Nacionālās drošības koncepcijā noteiktās Latvijas prioritātes informācijas tehnoloģiju drošības apdraudējuma novēršanā. Valdība arī norādījusi, ka veiks visas nepieciešamās darbības, lai tās kompetences ietvaros un pieejamo resursu iespēju robežās īstenotu likumprojektā noteikto.

Jau iepriekš tika ziņots - lai uzlabotu informācijas tehnoloģiju drošību, SM izstrādāja likumprojektu informācijas tehnoloģiju drošības uzlabošanai. Ņemot vērā būtiskas nacionālās drošības intereses, pēc Saeimas Nacionālās drošības komisijas lūguma šā gada martā tiesību akta projekts uzreiz tika iesniegts minētajai komisijai. Taču pirms likumprojekta izskatīšanas 3. lasījumā, atbildīgā Saeimas komisija lūdza Ministru kabineta viedokli, vai tiek atbalstīta tā tālāka virzība.

Likumprojekts paredz, ka informācijas tehnoloģiju drošība jāpārvalda tā, lai varētu savlaicīgi prognozēt un novērst apdraudējumus, kā arī pārvarēt tos un novērst sekas. Tāpat noteiktas informācijas tehnoloģiju drošības organizācijas svarīgākās prasības. Cita starpā plānots izveidot Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju (etiks veidota jauna iestāde, bet paredzēts veidot struktūrvienību jau strādājošā institūcijā – Latvijas Universitātes aģentūrā „Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts” – un tā pildīs arī nacionālās datoru drošības incidentu reaģēšanas vienības funkcijas), kas uzturētu vienotu atainojumu par notikumiem elektroniskās informācijas telpā, novērstu incidentus un to sekas, uzturētu aktuālo risku datubāzi, veiktu pētniecisko darbu, organizētu izglītojošus pasākumus u.c.

Kā informē LETA,SM skaidro, ka pēc būtības netiks veidota jauna iestāde, bet paredzēts veidot struktūrvienību jau strādājošā institūcijā - Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtā -, un tā pildīs arī nacionālās datoru drošības incidentu reaģēšanas vienības funkcijas.

Jauno Informācijas tehnoloģiju drošības likumu trešdien, 20.oktobrī, trešajam lasījumam turpinās skatīt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, lemjot arī par jaunās kiberdrošību pārraugošās institūcijas funkciju pildītāju.

Saeimas Preses dienestā, komisija iepriekš bija atlikusi likuma skatīšanu galīgajam lasījumam, jo no atbildīgajām institūcijām tika saņemti pretrunīgi viedokļi par to, kam ar likumu vajadzētu uzticēt informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas funkcijas. Satiksmes ministrija tās rosināja uzticēt Elektronisko sakaru direkcijai, savukārt Satversmes aizsardzības birojs piedāvāja Latvijas Universitātes Matemātikas un informācijas institūtu.

Komisija par šo jautājumu lūdza valdības viedokli, kā arī izveidoja darba grupu ar iesaistīto ministriju, institūciju un nevalstisko organizāciju piedalīšanos, lai spriestu, kāda būs topošā likuma vieta informācijas apriti regulējošo normatīvo aktu sistēmā.

Svarīgākais