Gaisinās mīti par izlūka Strīķa nedienām

© f64

Nu jau aizejošās Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) pievērsusi uzmanību vairākiem aizdomīgiem gadījumiem specdienestu darbībā, par kuriem iepriekš rakstījusi gan Neatkarīgā, gan citi mediji.

Ņemot vērā šos satraucošos gadījumus, NDK uzdevusi prokuratūrai pastiprināti uzraudzīt drošības iestādes.

Viens no gadījumiem, kas NDK lika kārtējo reizi pievērst pastiprinātu uzmanību drošības iestāžu uzraudzībai, bija Neatkarīgajā aprakstītais šā gada 4. jūlija incidents, kad Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) priekšnieka vietnieka Maigura Strīķa lietotajai mašīnai Mitsubishi Colt tika izsists logs un nozagta soma ar dokumentiem, mobilo telefonu un kredītkartēm. Kā jau ziņots, bezkaunīgajam zaglim uzreiz izdevies "uzlauzt" vienu no šīm kredītkartēm, tuvākajā bankomātā izņemot 500 latu.

Aizsardzības ministrijas amatpersonas Neatkarīgajai apgalvoja, ka valsts noslēpums šajā incidentā nav cietis, no kā var saprast, ka starp nozagtajiem dokumentiem nav bijusi nedz, piemēram, valsts aizsardzības plāna kāda sastāvdaļa (šāds dokuments savulaik tika nozagts Latvijas armijas štāba operatīvās plānošanas un vadības departamenta direktoram Oļegam Kraujam), nedz kādu telefona sarunu atšifrējumi (M. Strīķis tiek uzskatīts par lielāko telefona sarunu noklausīšanās speciālistu Latvijā). Tomēr arī mobilais telefons un kredītkartes speciālistam var atklāt ļoti daudz informācijas.

Jāatgādina, ka šīs svarīgās lietas noziedzīgās pasaules rokās bija desmit dienu, jo, atbilstīgi publiskajai informācijai, garnadzis ar MIDD palīdzību tika notverts 14. jūlijā, tūlīt atzinās, nožēloja grēkus un solīja kompensēt zaudējumus. Kundzes mašīna?

Par šo gadījumu kuluāros klīst daudz visdažādāko tenku – piemēram, ka apskādētā automašīna izmantota MIDD operatīvajā darbā; ka M. Strīķis devies uz tikšanos ar aģentiem, par ko liecinot automašīnā atstātais mobilais telefons; ka zaglis uzlauzis operatīvo līdzekļu kredītkarti; ka uz atbildīgām Aizsardzības ministrijas amatpersonām izdarīts milzīgs spiediens, lai šī lieta tiktu noklusēta, u. tml.

Lai gan tiesībsargi, aizbildinoties ar izmeklēšanas noslēpumu, nekādu informāciju nesniedz, Neatkarīgajai izdevās noskaidrot vairākas šā gadījuma detaļas un tādējādi, iespējams, atspēkot arī vairākas no klīstošajām tenkām. Incidentā cietusī automašīna Mitsubishi Colt, visticamāk, nav MIDD operatīvais transports, bet gan M. Strīķa kundzes Jutas Strīķes personīgais auto, jo tieši šādu braucamrīku viņa deklarējusi savā amatpersonas deklarācijā. Līdz ar to, visticamāk, nav pamata tenkām, ka M. Strīķis brīvdienā (4. jūlijs šogad bija svētdiena) izmantojis savu darba mašīnu. Protams, nevar jau pilnībā izslēgt arī iespēju, ka arī MIDD operatīvajā darbā tiek izmatotas Mitsubishi Colt markas automašīnas. Svinību nogurdinātie Visticamāk, M. Strīķis nav devies uz tikšanos ar aģentiem, bet gan vienkārši uz mājām atpūsties, jo uzbrukums automašīnai noticis netālu no mājas Kurzemes priekšpilsētā, kurā dzīvo Strīķu ģimene. Šeit gan rodas jautājums – kādi apstākļi vai kāda noguruma pakāpe vecinājusi to, ka pieredzējušais izlūks aizmirsis automašīnā tik nozīmīgas lietas kā mobilais telefons un kredītkartes?

Viņa bijušie padotie zināja stāstīt, ka tieši M. Strīķis vienmēr visiem ļoti principiāli pieprasījis ikdienā ievērot maksimālu modrību un piesardzību, izpildot dažādus priekšrakstus, kā jārīkojas ar telefonu, dokumentu mapēm, automašīnām u. tml., lai izslēgtu nejaušības faktoru un allaž viltīgais ienaidnieks nevarētu izdarīt negaidītu triecienu. Ņemot vērā, ka 4. jūlijs ir ASV Neatkarības diena, var izdarīt ticamu pieņēmumu, ka Strīķu ģimene ir svinējusi šos svētkus. Masu mediji gan ziņoja, ka par godu šiem svētkiem ASV vēstniecības rīkotais pikniks Mežaparkā notika dienu iepriekš. Tāpat masu mediji ziņoja, ka šajā piknikā piedalījusies J. Strīķe, bet par M. Strīķa dalību svētkos publiski nekas netika teikts – tas gan ir viegli izskaidrojams, jo pieredzējušo izlūku pazīst ļoti ierobežots cilvēku loks.

Latvijā

Tā dēvētās nodokļu reformas ietvaros par vienu procentu punktu tika samazinātas iemaksas banku pārvaldītajos pensiju otrā līmeņa fondos. Šis viens procentu punkts tiks novirzīts valsts pārvaldītajā pirmajā pensiju līmenī. Tā kā šī pārbīde noteikta uz četriem gadiem, tad tiek lēsts, ka šajā laikā bankas nesaņems 616 miljonus eiro.

Svarīgākais