Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kariņš: Starp mediķu algām diemžēl ir liela nevienlīdzība

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Veselības ministrei ir nopietns izaicinājums nozarē ieviest lielāku tēriņu caurskatāmību un sabalansēt atalgojumu līmeņus, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Mēs redzam, ka pat starp mediķu algām diemžēl ir liela nevienlīdzība. Vai tas ir pareizi? Nezinu," izteicās premjers. Viņš uzsvēra, ka, piemēram, šogad 87 miljoni eiro veselības nozares budžetā tika paredzēti algu paaugstināšanai par 20%, taču, pēc Finanšu ministrijas datiem, algas visiem mediķiem nav palielinājušās minētajā apmērā. "Tātad liekam naudu iekšā 20% algu pieaugumam, bet ārā neiznāk," ilustrēja valdības vadītājs.

Uz jautājumu, kur tad šis algu celšanai paredzētais finansējums paliek, Kariņš nevarēja atbildēt. "Ja kāds uz to varētu atbildēt, tad, es domāju, daudz ko varētu atrisināt." Premjers gan neuzskata, ka kāds konkrēti būtu vainojams pie tā, ka algām atvēlētie finanšu līdzekļi galu galā tiešā veidā nenonāk mediķu maciņos, tomēr viņš ir pārliecināts, ka sistēmai ir vajadzīgs "viens labāks audits, vienkārši lai mēs un ārsti varētu labāk saprast, kā tā nauda tiek sadalīta".

"Es atbalstu to, ka mēs turpināsim strādāt un pakāpeniski palielināt naudu veselības aprūpes sistēmai, (..) bet vienlaikus šī sistēma ir jāpadara efektīvāka, lai arī ārsti un pacienti saprastu, kur un kā tā nauda īsti staigā, un tas diemžēl gadiem ilgi nav bijis skaidrs. Šī ir mantota problēma, mēs to risināsim," solīja valdības vadītājs.

Vienlaikus premjers uzsvēra, ka, lai arī veselības aprūpes nozare ļoti ilgi nav tikusi pietiekami finansēta, pēdējos gados situācija ir uzlabojusies.

Kā ziņots, nākamā gada valsts budžeta plānā, kurš patlaban atrodas izskatīšanā Saeimā, mediķu atalgojuma pieaugumam ir paredzēti 42 miljoni eiro. Pēc Kariņa teiktā, koalīcijas partneri šonedēļ vienojušies, ka, pārdalot līdzekļus no citu ministriju budžeta programmām, minēto finansējuma apmēru gan vēl varētu palielināt līdz 60 miljoniem eiro.

Tomēr veselības aprūpes nozarē strādājošos šie piedāvājumi neapmierina, jo vēl gada sākumā politiķi solīja mediķu algu pieaugumam atvēlēt 120 miljonus eiro. Protestējot pret nepietiekamo finansējumu, mediķi ceturtdien rīkos akciju "Viena diena bez ārsta".