Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: 80% Latvijas aktīvo jauniešu atzīst, ka gribētu uzlabot savus ēšanas paradumus

© Publicitātes foto

72% Latvijas aktīvo jauniešu pievērš uzmanību gaļas kvalitātei, kas ir teju par 10% vairāk nekā pērn, liecina “Putnu fabrika Ķekava” un “Ghetto Games”  veiktās aptaujas dati.

Jauniešiem gaļas izvēlē vissvarīgākais kritērijs ir gaļas svaigums un pārliecība, ka dzīvnieks ir audzēts veselīgi un bez antibiotikām.

Gaļa ir regulāra ikdienas maltīšu sastāvdaļa 83% jauniešu. Visbiežāk jauniešu ēdienkartē ir tieši vistas gaļa, ko regulāri ēd turpat 50% no aptaujātajiem jauniešiem. Iekļaut ikdienā vistas gaļu jauniešus mudina gan tās garša, gan veselīgums un piemērotība sportiskam un aktīvam dzīvesveidam. Līdz ar gaļas popularitāti, aug arī prasības pret tās kvalitāti. Līdzās svaigumam un audzēšanai bez antibiotikām jauniešiem svarīgi ir apstākļi, kādos gaļa tiek pārdota un tās uzglabāšana atbilstoši kvalitātes standartiem.

Uztura speciāliste Ksenija Adrijanova norāda: “Lasot pētījumus par jauniešu izvēlēm un komunicējot ar viņiem dzīvē, nevaru beigt priecāties - jaunieši apzināti izvēlas veselīgāku dzīvesveidu nekā, piemēram, mana paaudze attiecīgā vecumā. Kas man kā uztura speciālistei ir īpaši svarīgi - jaunieši veic apzinātākas un informētākas pārtikas izvēles. Pēc aptaujas redzam, ka aizvien apzinātāk tiek domāts gan par produkta uzturvērtību, gan tā izcelsmi - cik kvalitatīvs, drošs ir produkts, kādos apstākļos tas tapis. Par tādu problēma kā antibiotiku rezistence jau kādu laiku runā visā pasaulē - gan ārsti, kas vairs neiesaka lietot antibiotikas bez nopietnas vajadzības, gan pārtikas ražotāji.”

Vairāk nekā 80% aptaujāto jauniešu atzīst, ka vēlētos savus ikdienas ēšanas paradumus vēl uzlabot. 43% norāda, ka gribētu ēst veselīgāk, savukārt 10% jauniešu vēlētos ievērot regulārākas ēdienreizes. Tāpat 10% gribētu savas maltītes dažādot un tikpat daudz dalībnieku vēlētos gatavot maltīti mājās pašu spēkiem.

Aptaujā piedalījās 388 respondenti visā Latvijā. Respondentu vidējais vecums ir 17,6 gadi.