Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Eksperti vērtē Levita ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Nupat Valsts prezidenta amatā ievēlēta Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita lielākais risks ir viņa spēja kļūt par visas tautas, ne tikai latviešu prezidentu, šādu viedokli pauda centra "Providus" direktore un pētniece Iveta Kažoka.

Viņa sacīja, ka Levits ir pieredzes bagāts jurists ar lielu autoritāti ne tikai juristu aprindās, bet arī politiskajā vidē. Tāpat Kažoka norādīja, ka Levits ir starp Latvijas viedokļu līderiem, kā arī viens no Latvijas valsts pārvaldes un tiesu sistēmas konstrukcijas autoriem. "Šobrīd par prezidentu ievēlēta liela personība, ļoti respektabls un zinošs cilvēks," piebilda Kažoka.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ar Levitu kā ar katru lielu personību līdz nākot arī "diezgan lieli riski". Kā Levita lielāko risku Kažoka min to, vai viņam izdosies izveidot dialogu ne tikai ar Latvijas latviešiem, bet arī ar krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

Kažoka sacīja, ka Levita līdzšinējā darbībā un pieredzē nav novērojusi mirkļus, kas liecinātu par to, ka Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji Levitu saskatīs par prezidentu, kurš ir arī viņu pusē.

Eksperte izteica cerību, ka Levita prezidentūras laikā starpetniskās attiecības Latvijā uzlabosies, nevis pasliktināsies.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā