Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"Latvijas pasts" – iespēja strādāt vairāk nekā 160 dažādās profesijās

«KATRS CILVĒKS MUMS IR VĒRTĪBA. Cenšamies, lai mūsu cilvēkiem būtu ne tikai pietiekami augsts atalgojums, bet arī labi darba apstākļi, sociālās garantijas un izaugsmes iespējas,» uzsver Zinta Zālīte-Rukmane © Jānis Deinats

Lielākajai daļai sabiedrības jēdziens pasts saistās vien ar dažu profesiju pārstāvjiem: pastnieku, kurš iznēsā pasta sūtījumus, tostarp laikrakstus un žurnālus, kā arī pasta operatoriem, kuri apkalpo klientus pasta nodaļās. Patiesībā Latvijas pastā strādā vairāk nekā 160 dažādu profesiju pārstāvju, tajā skaitā augstākā līmeņa loģistikas, ekonomikas, finanšu, starptautisko attiecību un citi speciālisti, un, protams, visiem zināmie pastnieki un nodaļu darbinieki, kas savā būtībā ir uzņēmuma svarīgākās artērijas un mugurkauls. Par darbu un darbiniekiem Latvijas pastā vairāk stāsta uzņēmuma Personāla vadības departamenta direktore Zinta Zālīte Rukmane.

- Pasts mums saistās ar pastniekiem un nodaļu darbiniekiem. Vai tas ir mīts vai patiesība?

- Patiesībā Latvijas pastā ir vairāk nekā 160 dažāda līmeņa profesiju, kuru prasmes iespējams izmantot 250 atšķirīgos amatos, sākot ar tādiem ikdienas atbalsta funkciju amatiem kā kurinātājs atsevišķās lauku reģionu pasta nodaļās vai apkopējs un beidzot ar valdes priekšsēdētāju. Taču, protams, lielākās amatu grupas veido mūsu lepnums, uzņēmuma mugurkauls - pastnieki un pasta pakalpojumu sniegšanas vietās strādājošie, kuru kopskaits sasniedz ap 3000 darbinieku. Līdz ar ekomercijas attīstību un sūtījumu skaita pieaugumu arvien vairāk darbinieku mums nepieciešams arī pasta sūtījumu šķirošanas nodrošināšanai. Pasta nozare ir starptautiska un balstās starptautiskajā sadarbībā un starptautiskajos līgumos, tāpēc Latvijas pastā vienmēr strādājuši speciālisti šajā jomā. Taču beidzamajos gados proaktīvi strādājam jaunu starptautisko nišu apguvē, piesaistot pasta tranzīta kravas no Āzijas, līdz ar to arī šīs jomas speciālistu skaits ir likumsakarīgi palielinājies attiecībā uz finansēm, loģistiku, datu apmaiņu, projektu vadību u.tml.

- Vai šādu speciālistu pieprasījums ir saistāms ar pieaugošo interneta veikalu popularitāti, kas izraisa būtisku pasta sūtījumu pieaugumu?

- Tas ir viens no iemesliem, jo sīkpaku sūtījumu skaits no interneta veikaliem visā pasaulē tiešām strauji aug. Taču Latvijas pasta gadījumā esam iesaistījušies arī starptautiskajā pasta sūtījumu tranzīta biznesā, un, pateicoties saviem speciālistiem un profesionālajai darbībai, pierādījuši, ka spējam nodrošināt mūsdienīgu un ātru datu apmaiņas sistēmu, efektīvu sūtījumu apstrādi un labākos loģistikas risinājumus, lai sūtījums iespējami ātri un ar zemām izmaksām sasniegtu gala lietotāju. Iesaiste šajā projektā bija mūsu uzņēmuma vadības iniciatīva, ko visi kopā spējām realizēt. Pasta sūtījumu tranzīta biznesā ir liela un globāla konkurence, tāpēc tas, ka esam spējuši iekarot daļu tirgus, ir vērtējams kā ļoti pozitīvs un uz attīstību vērsts process.

- Vai pasta sūtījumu tranzīta biznesa attīstībai ir pietiekama strādājošo kapacitāte? Kādās jomās vēl nepieciešami darbinieki?

- Liels skaits darbinieku nepieciešams gan tranzīta sūtījumu apstrādei, gan Latvijas klientiem paredzēto sūtījumu šķirošanai, apstrādei un piegādei, jo arī šo ekomercijas sūtījumu skaits gada laikā aug pat par miljonu vienību. Taču nav tā, ka darbinieku trūkst visas valsts mērogā. Visvairāk to izjūtam Rīgā un galvaspilsētas apkaimē. No vienas puses, tam iemesls ir fakts, ka mēs nevaram pieņemt darbā visus, kuri būtu gatavi strādāt, jo valsts akciju sabiedrības statuss uzliek pienākumu izvērtēt darbinieka valsts valodas zināšanas jebkurai amatu kategorijai. No otras puses, Rīgā, Pierīgā un reģionu centros atrast darbu ir vieglāk nekā lauku teritorijās - tātad pastāv izvēles iespējas.

Arturs Pavlovs

- Kas tad īsti piesaista darbiniekus Latvijas pastam - jūsu uzņēmumā strādā ap 4000 darbinieku?

- Latvijas pasts ir viens no uzņēmumiem, kas darbiniekiem sniedz augsta līmeņa sociālās garantijas un piedāvā pilnvērtīgu motivācijas sistēmu, piešķirot piemaksas un prēmijas par labi padarītu darbu, izsniedzot pabalstus dzīves priecīgajos un ne tik priecīgajos brīžos, nodrošinot iespēju iegūt papildu zināšanas un augstāko izglītību. Esam novērojuši, ka mūsu darbiniekus bieži cenšas pārvilināt bankas un citas finanšu iestādes, jo klientu apkalpošanas sfērā viņi ir labi izglītoti un zinoši speciālisti. Darbs Latvijas pastā prasa augstu emocionālās inteliģences līmeni un komunikācijas spējas, un tā ir arī īstā vieta aktīviem cilvēkiem, kam patīk socializēties, kas vēlas strādāt plecu pie pleca ar daudziem citiem kolēģiem, kas ir gatavi personīgai izaugsmei un nevēlas ieslīgt ikdienas rutīnā, jo pastā katra diena ir pilnīgi citāda.

- Darba sludinājumos bieži lasāms, ka iespējamas karjeras izaugsmes iespējas. Cik reāli ir kāpt pa karjeras kāpnēm Latvijas pastā?

- Latvijas pasts ir spilgtākais piemērs tam, ka šāds kāpums ir pilnīgi reāls un ir visas iespējas no pastnieka kļūt pat par valdes locekli. Latvijas pasta valdē patlaban strādā tikai uzņēmuma darbinieki. Piemēram, viens mūsu valdes loceklis karjeru Latvijas pastā sāka kā normētājs, vēlāk ekonomists, Personāla plānošanas daļas vadītāja vietnieks, piegādes projektu vadītājs, Pasta tīkla departamenta direktora vietnieks, galvenais ekonomists un kopš 2016. gada ir Latvijas pasta valdē. Savukārt cits valdes loceklis kā pastnieks sāka strādāt sešpadsmit gadu vecumā. Visi mūsu uzņēmuma valdes locekļi ir gājuši karjeras izaugsmes ceļu tieši Latvijas pastā.

- No pastnieka kļūt par valdes locekli nenozīmē tikai labi paveikt darbu, bet ir jāiegūst arī papildu izglītība. Vai Latvijas pasts veicina jaunu zināšanu apguvi un augstākās izglītības iegūšanu?

- Izglītība ir viena no mūsu prioritātēm. Uzņēmuma mērķu sasniegšanai esam izstrādājuši arī darbinieku kompetenču uzlabošanas stratēģiju, kuras īstenošana ris vairākos virzienos - dažādu veidu kursi un apmācības, kā arī uzņēmuma ietvaros izveidotā Vadītāju akadēmija, kuras mācībspēki ir tie vadošie darbinieki, kas paši jau apmācības pabeiguši un tālāk nodod zināšanas saviem kolēģiem. Esam uzsākuši projektus talantu attīstībai un pēctecības nodrošināšanai. Tiem, kuri izsaka vēlmi iegūt pirmo augstāko izglītību, ir iespēja saņemt uzņēmuma finansiālu atbalstu.

Sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru esam iesaistījušies Eiropas Savienības programmā 50+, kas paredz uzlabot darba vidi un veselību darbiniekiem, kas pārkāpuši 50 gadu slieksnim. Šajā programmā esam pieteikuši 350 darbinieku.

- Vai jūs tikai strādājat kopā vai arī kopā atpūšaties?

- Mums ir ļoti labas tradīcijas, kas veicina visu strādājošo savstarpējo komunikāciju, kolektīva sajūtu un piederību ap 4000 darbinieku lielajam pulkam. Piemēram, uz sporta spēlēm aicinām ne tikai strādājošos, bet arī viņu ģimenes locekļus. Ik gadu visā valstī risinās konkurss Mans pastnieks, kura uzvarētāji - labākie pastnieki un pasta nodaļu operatori - tiek sveikti īpašos reģionu pasākumos, kad pie darbiniekiem brauc uzņēmuma vadība: atskaitās par paveikto, informē par jaunumiem, aicina iesniegt priekšlikumus un diskutēt par svarīgiem jautājumiem, kā arī, protams, sveic uzvarētājus un katra reģiona labākos pasta darbiniekus. Darbinieku vidū sacensība par Gada pastnieka titulu ir ļoti nopietna, jo uzvarētāji gūst ne tikai cieņu un atzinību, bet arī ievērojamas taustāmas balvas.

- Vai katrs jaunais darbinieks šeit ir gaidīts?

- Mēs gaidām visus, kuri vēlas dzīvot aktīvu dzīvi, komunicēt, radīt jaunas idejas un tās īstenot. No savas puses piedāvājam stabilu darbavietu, motivētu atalgojuma un bonusu sistēmu, sociālās garantijas, kā arī elastīga darbalaika iespējas - pie mums izdevīgi strādāt arī studentiem vai citiem darbiniekiem, kam būtisks nepilns darbalaiks: darba iespējas ir ikvienam - gan no rītiem, gan vakaros, brīvdienās un nakts stundās, strādājot pilnu vai nepilnu darba laiku.

***

Latvijas pasts piedāvā:

• Moderna motivācijas sistēma: strādā vairāk un kvalitatīvāk - saņem vairāk

• Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšana

• Atbalsts optikas līdzekļu iegādei

• Transports uz/no darbavietas Rīgā

• Materiālie pabalsti svarīgos dzīves gadījumos

• Prēmijas par paveikto

• Apmācības un kvalifikācijas celšanas kursi

• Atbalsts augstākās izglītības iegūšanai