Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

SIMTGADES DARBI: Grobiņas promenāde rosina tūristu interesi

© publicitātes

Par godu Latvijas simtgadei Grobiņās tapis gan tehniski, gan emocionāli ļoti unikāls objekts – Pils ielā ir izveidota dižakmeņu un upurakmeņu “aleja”, lai stiprinātu iedzīvotāju valstspiederības sajūtu un mīlestību pret Latviju.

Grobiņas promenādē izveidots interaktīvs vides objekts “Grobiņas novada dižakmeņi Latvijas simtgadē” ar 11 laukakmeņiem, kas pacelti gaisā uz metāla stieņiem. Objekts, ko radījis mākslinieks Ainars Alžāns, kalpo gan kā dizaina objekts pilsētā, gan rosina cilvēkus iepazīt Grobiņas novadā esošos dižakmeņus.

Dižakmens ir laukakmens, kura izmēri pārsniedz noteiktus parametrus un uz kuriem parasti attiecas noteikumi par dabas pieminekļu aizsardzību. Latvijā par valsts nozīmes dabas pieminekļiem uzskatāmi dižakmeņi ar tilpumu virs 10 m³.

Dižakmeņiem bagāts apvidus

publicitātes

Grobiņas novads var lepoties ar 3 valsts mēroga dižakmeņiem: Kapsēdes Rudo akmeni, Kapsēdes dižakmeni un Odziņu bedrīšakmeni.

Odziņu bedrīšakmens ir viens no varenākajiem kulta akmeņiem Latvijā, kas atklāts pirms deviņiem gadiem. Gludās iedobītes tā virsmā izveidotas ar kādu citu nelielu akmens priekšmetu pirms vairākiem gadu tūkstošiem, taču par to, kādiem mērķiem tas kalpojis, īstas skaidrības neesot.

Arī gadu tūkstošiem senie kulta jeb bedrīšakmeņi ir Latvijas dabas vērtība, ar ko īpaši bagāta Liepājas apkārtne. Pēdējos gados Grobiņas pusē atrastas 10 šādas nozīmīgas liecības, no kurām divi ir dižakmeņi.

“Akmeņi, kas ir pacelti virs zemes un eksponēti, pats par sevi nav nekas jauns, taču tie ir izvietoti ritmiskā kompozīcijā, kas veido vizuāli labu skatu. Tos var aptaustīt un, manis pēc, pat rāpties viņiem virsū,” saka mākslinieks.

Interaktīvais vides objekts ir aprīkots ar atraktīviem tehnoloģiskajiem risinājumiem. Apsēžoties uz soliņa, kas atrodas pie objekta, ikviens interesents var baudīt akmens gaismas spēli un noklausīties aizraujošu stāstu par Grobiņas novada kulta akmeņiem. Turpat ir iespējams dzirdēt arī dziesmu no roksāgas “Senā Kursa”. Īpaši efektīgi vides objekts “Grobiņas novada dižakmeņi Latvijas simtgadē’’ izskatās tumšajā diennakst laikā.

publicitātes

Grobiņas novada domes kopējās projekta izmaksas ir 13 650 eiro, no kuriem 12 015 eiro finansēja Latvijas vides aizsardzības fonds.

Dižakmeņi rosina interesi par novadu

Grobiņas novada domes Izpilddirektora vietniece un projekta vadītāja Gunita Laiveniece atzīst, ka kopš objekta atklāšanas ir novērota pastiprināta interese par novada dižakmeņiem, it īpaši velosipēdistu vidū. Arvien vairāk liepājnieku ierodas Grobiņas novadā ar velosipēdiem, jo 2017. gadā tika izbūvēts veloceliņš starp Liepāju un Grobiņu. Nereti ir novērota situācija, ka velosipēdisti, apskatot un iepazīstoties ar informāciju vides objektā, pieņem lēmumu aizbraukt līdz kādam no Medzes pagasta dižakmeņiem, vēsta Gunita Laiveniece.

Vides objekta atklāšanas pasākums “Vakara satikšanās Pils ielas garumā” notika jau pagājušā gada vasaras beigās. Tā laikā tika ne vien atklāts vides objekts “Grobiņas novada dižakmeņi Latvijas simtgadē’’, bet arī iesvētīta rakstniecei Zentai Mauriņai veltīta laiva “Kaija”, kas šobrīd slīd pa Ālandes upi un priecē novada ļaudis un viesus. Pasākuma laikā bija arī iespēja doties vakara pastaigā pa Grobiņas ielām ar Latvijas Piļu un muižu asociāciju pārstāvi Juri Zviedrānu, kurš iepazīstināja ar Grobiņas vēsturisko arhitektūru, stāsta projekta vadītāja Gunita Laiveniece.

Simtgades darbi

Sabiedrības integrācijas fondsPasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.