Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Sveču darbnīcā ienāk svētki

CENTĪGI. Kārlis un Baiba lauž tumšsarkano parafīnu skaistajām valsts simtgades svecēm un valsts svētkos visiem novēl sapņu piepildīšanos. «Lai piepildās visi jūsu sapņi un mūsu jauniešu un viņu ģimeņu sapnis par grupu mājas uzcelšanu un pilnvērtīgu dzīvi sabiedrībā,» dienas centra vārdā teic Dita Rituma © Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Sveču darbnīcā Latvijas Kustības par neatkarīgu dzīvi dienas centrā cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem notiek rosīgs darbs – jauniešu rokās plīst krāsaina parafīna sloksnes zaļā, tumšsarkanā, baltā un zilā krāsā. Tās sabirst sveču veidnēs un gaida, līdz pildīsies ar karsto parafīna masu, atpūtīsies un pamodīsies kā sveces.

Īsi pirms Latvijas valsts simtgades svinībām sveču darbnīcā pagatavotas sveces valsts nacionālā karoga krāsās. Gaisā virmo pirmssvētku noskaņa, bet domas - par situāciju valstī, Latvijā, un to, kāda nākotne būs cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, vai izdosies īstenot ieceres par patstāvīgu dzīvi sabiedrībā. Laimīgu un piepildītu.

Fantastisks atradums

Sveču darbnīcai Rīgā, Imantā, dienas centrā cilvēkiem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem, aprit trīs gadi. Cik sveču izliets šajā laikā - nav pat saskaitāms, tāpat kā nav skaitļos aprēķināms, cik siltuma un gaismas tās devušas līdzcilvēkiem. «Sveču darbnīca - varam teikt, ka tas ir fantastisks atradums, jo ir tikai daži mūsu jaunieši, kuri patiešām objektīvu iemeslu dēļ nevar piedalīties sveču liešanā, bet ir iesaistīti darbnīcas darbā,» stāsta dienas centra ergoterapeite Dita Rituma, «sveču gatavošana ir pateicīga aktivitāte, jo visu procesu varam sadalīt mazos posmiņos, kur darbu varam piemeklēt ikvienam - to, ko tieši viņš spēj izdarīt.» Visi jaunieši, kuri apmeklē dienas centru, piedalās sveču veidošanā, izņemot vienu puisi, taču arī viņš ir līdzdalīgs sveču pagatavošanā, bauda to darbošanās gaisotni, kad top sveces. Viņš ir kopā ar visiem.

ZIEMASSVĒTKI. Krāsainas un skaistas sveces ir sagatavotas arī Ziemassvētkiem, kad siltumu un gaišumu vēlas just ikviena sirds. Svecēs, kas ir roku darbs, ielikta liela mīlestība un pacietība / Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

«Ideja par sveču darbnīcu mums radās Vācijā, kur tā ir aktivitāte cilvēkiem ar ļoti smagām psihiskām saslimšanām, jo darbošanās ap parafīnu rada nomierinošu efektu,» stāsta Latvijas Kustības par neatkarīgu dzīvi vadītāja Inga Šķestere, «sākumā bija šaubas, vai visi varēs piedalīties, taču tagad - sveces gatavo gandrīz visi. Mēs cilvēkus ar smagiem attīstības traucējumiem bieži nenovērtējam, viņi spēj vairāk, nekā mēs domājam.» Dienas centru pašlaik ikdienā apmeklē 22 cilvēki. Inga skaidro, kāpēc sveču darbnīca ir tik noderīga cilvēkiem ar traucējumiem: «Visas aktivitātes ir ar jēgu, darbs ir produktīvs, proti, gala rezultāts ir produkts, ko mēs varam turēt rokās un ko varam piedāvāt citiem cilvēkiem, mēs nedarām to tikai darīšanas pēc. Mēs radām skaistu priekšmetu. Vienlaikus ar šo sveci mēs vēstām, ka cilvēki ar smagiem attīstības traucējumiem var izdarīt kaut ko, ko citi cilvēki var pēc tam izmantot.»

«Svarīgi atrast to, ko konkrēts cilvēks var izdarīt sveču gatavošanas procesā, atklāt to, kas cilvēkam vislabāk padodas,» turpina Dita, «mums ir jauna sieviete, kura fantastiski kombinē krāsas, veido sveces ar toņu pārejām, tas iznāk tik skaisti un dabiski, viņa radoši izpaužas un ir ļoti apmierināta ar darba rezultātu. Mūsu uzdevums ir to veicināt un atbalstīt.» Dienas centra darbinieki ir pārliecināti, ka jebkurš ir spējīgs uz nodarbinātību, tikai jāatrod īstais darbs un īstais veids, kā ļaut cilvēkam strādāt, darboties.

Mācām izdarīt izvēli

Spēju atklāšana notiek mēģinot - neko neļaujot cilvēkam ar garīga rakstura traucējumiem, lai arī smagiem un ļoti smagiem, darīt, mēs nekad neuzzināsim, ko viņš māk, uz ko ir spējīgs. Jaunieši paši var parādīt, ko viņi vēlas, ko var, mums tikai jāpamudina, jāiedrošina. Inga Šķestere pamanījusi, ka jaunieši, kuri jau pietiekami labi apguvuši kādu no sveču veidošanas posmiem, vēlas darīt ko vairāk, viņi ir ļoti vērīgi un - lai arī kādam tas liksies neticami - labi pamana daudzas lietas un atceras. «Mēs ļaujam izpausties radošumam, reti vai, var teikt, nekad nesakām priekšā, kādu krāsu svecei izvēlēties un ko tieši darīt. Mēs mācām izdarīt izvēli, un šī izvēles izdarīšana pārceļas uz citām lietām dzīvē, citām izvēlēm, kuras jāizdara ikdienā. Ienākot mūsu sveču darbnīcā, cilvēkiem nereti ir grūti izvēlēties, kādu sveci iegādāties, visas skaistas, bet tieši tāda pati izvēle ir dota sveču meistariem - kādu formu, cik lielu, kuru krāsu šodien? Tās visas ir izvēles... Kāds stāsts no dzīves. Viena no mūsu sveču rokdarbniecēm ienāk sveču darbnīcā un pamana, ka konkrētās krāsas sveču ir mazāk, kā tā - visas izpirktas? Paskaties, izpirktas visas, kuras es taisīju, nu jāķeras pie darba!» sarunā sveču darbnīcas ikdienu ataino Inga un Dita. Pirmo pagatavoto sveci jaunietis uzdāvina savai ģimenei, un ir bijis jautājums no vecākiem: jā, sveces ļoti skaistas, bet ko no tā ir izdarījusi mana meita? Nereti pirmā reakcija ir neticība, vēlāk - patiess prieks.

«Ne tikai ģimenes, bet arī sabiedrība domā, un mūsu valstī arī institucionāla aprūpe ir veidota tā: ko cilvēkam ar garīga rakstura traucējumiem vajag? Siltumu, jumtu virs galvas, pilnu vēderu un vairāk neko. Bet mūsu jaunieši ir personības, katrs ar savu raksturu, ar aizrautību, mīlestību, dusmām, plašu emociju gammu, tieši tāpat kā mēs ikviens. Visi mūsu jaunieši ir ar smagiem traucējumiem, bet neviens nav vienāds,» spriež Dita.

Katra svece unikāla

«Sveču darbnīca mums ir devusi izpratni, cik ļoti jaunieši novērtē darba rezultātu, un tas nostiprina mūsu pārliecību, ka cilvēkiem arī ar smagiem traucējumiem ir svarīgs darba rezultāts, ka viņi var to paveikt. Arī viņiem ir lepnums, gandarījums, visas tās emocijas, kuras piedzīvo jebkurš cilvēks, kas redz sava darba rezultātu,» uzskata Dita. «Ir ļoti interesanti vērot, kā mūsu jauniešu prasmes attīstās, kā parādās vēlme padarīt kaut ko vairāk. Arī darba produktivitāte daudziem ir augusi - ja sākumā varēja pagatavot vienu sveci nedēļā, tagad - četras sveces dienā. Sveču gatavošanā nav situācijas, ka šis darbs var nesanākt, jo kā īstā roku darbā katra svece ir unikāla, nav nevienas vienādas, bet tad, ja tehniski gadās kāda kļūme, sveci var pārliet. Atgādināsim, kā top sveces darbnīcā? Materiāli sveču pagatavošanai nāk no Nīderlandes, tie ir bez smaržvielām, kas var izraisīt alerģiju. Dienas centrs iepērk parafīna granulas, kuras tiek kausētas, un izkausētais bezkrāsainais parafīns tiek krāsots ar speciālu krāsu. Kad parafīna plāksne ir izlieta, tai jāsacietē, un tad to var lauzt mazos gabaliņos, lai pildītu sveču formas. Šīs sveces nevar iegādāties nevienā veikalā, bet var pasūtīt (pat vienu īpašas formas un krāsas sveci sev) un iegādāties dienas centrā par ziedojumu, kas ir sasaistīts ar sveču pašizmaksu.

Sveču darbnīcas nākotnes ideja ir paplašināt sveču gatavošanu, veidojot jaunas formas, jauna dizaina sveces, piemēram, šogad dienas centrā gatavo sveces ar «ziemas efektu», kad sveces izskatās kā apsnigušas. Sveču darbnīca ir priecīga un būs gandarīta par pasūtījumiem, jo tas ļautu sveču darbnīcai attīstīties un nākotnē sasniegt kādu kustības lielāku mērķi - izveidot grupu māju ar dzīvokļiem jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem. Par sveču darbnīcas svecēm interesējieties: Kustība par neatkarīgu dzīvi rituma.dita@inbox.lv, tālrunis 29683096.

Atbalsta plecs

Sabiedrības integrācijas fondsPasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.