Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

SIMTGADES DARBI: Latvijā uzplaukst Simtgades skvēri

Ulbrokas simtgades parks © f64

Ir vietas, kuras gluži dabiski pulcē cilvēkus un kurām īpašos mirkļos ir sava nozīme. Baznīcas, skolas, kultūras nami, skulptūras un laukumi tieši vai netieši kļūst par pieturas punktiem dzīves gājumā vai gada griezumā. Vietu, kur piestāt, varbūt nofotografēties, lai saglabātu mirkli, un kur arī kādu dienu atgriezties, lai gremdētos atmiņās par īpašiem brīžiem. Ar domu radīt īpašu vietu, kur atzīmēt ne vien Latvijas valsts svētkus, bet visus novadam, pilsētai svarīgos pasākumus, divās pašvaldībās ir tapuši simtgades skvēri.

Ulbrokā bija nepieciešams sakārtot tirgus laukumu, stāsta pašvaldības vadītāja Vita Paulāne. Tā arī netieši radusies doma, ka uz simtgadi vajadzētu radīt vietu, kur pulcēties un atzīmēt valsts svētkus.

Kopumā laukuma labiekārtošana izmaksāja 80 000 eiro, kas bija tīri pašvaldības finansējums.

Laukuma centrā starp soliņiem un apstādījumiem atrodas pulkstenis, kam ir vairāk simboliska nekā praktiska nozīmē. Laiks, tā tecējums, aizvadītais gadu simts un tie, kas vēl priekšā.

Simtgades skvērs tapis arī Saulkrastos. Jau 2017. gadā - laukumā starp Pēterupes evaņģēliski luteriskās baznīcas ēku un Saulkrastu vidusskolu - akcijā “Apskauj Latviju” tika iestādīts ozols, bet nedaudz vēlāk arī liepa. Dažus mēnešus vēlāk Saulkrastu uzņēmēju brokastīs izskanēja ideju, ka piejūras pilsētai nepieciešams monumentāls Latvijas karogs. Tā pērn, valsts svētku priekšvakarā Saulkrastos sāka plīvot biedrības “Latvijas karogs” sarūpētais milzīgais Latvijas karogs, kas pāri pilsētai lūkojas no 18 metrus augsta masta.

Saulkrastu skvērs. f64

Tā - jauši vai nejauši - Saulkrastu centrālajā laukumā vienkopus bija sanākuši kopā vairāki simboli. Baznīca, kas pārstāv reliģiju, skola, kas ir zinību citadele, liepa un ozols, kas simbolizē vīrieti un sievieti, un tam visam pa vidu karogs, kas, protams, apzīmē Latviju.

f64

Zīmīgi, ka laukuma tapšanai daļēji naudu saziedojuši paši cilvēki. Vairāk nekā 4 500 eiro ir Saulkrastu novada pašvaldības finansējums, bet aptuveni 7 500 eiro ir cilvēku ziedojumi, kas tika savākti nepilnu divu mēnešu laikā. Re, vēl viens simbols tam, kā cilvēki paši sev var uzdāvināt kaut ko skaistu!

Saulkrastu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Grasmane atzīst, ka Simtgades skvēram nav bijis viena koncepta. Vienkārši bijušas idejas, kas ļoti veiksmīgi sanākušas kopā.

Lai gan Latvijas valsts proklamēšanas gada diena ar karoga uzvilkšanu 18 metrus augstajā mastā tika atzīmēta jau pērn, Grasmane norāda, ka tieši šis būs pirmais gads, kad valsts svētki Simtgades skvērā pa īstam tiks atzīmēti pirmo reizi.

Par godu valsts svētkiem skvēriņā ir uzstādīts arī vides objekts Latvijas valsts kontūrā un pats lielais karogs ir izgaismots, un arī ar šo tiek saistītas cerības, ka tā kļūs par valsts svētku tradīciju.

Simtgades darbi

Sabiedrības integrācijas fondsPasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.