Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

SIMTGADES DARBI:  Olainei jauns “Sākums”

© f64

“Ģimene ir visa pamatā, tajā skaitā arī valstij. Spēcīga valsts sākas ar spēcīgu ģimeni,” par vides objektu  “Sākums” pie Olaines novada pašvaldības ēkas stāsta pašvaldības projektu vadītāja un ekonomiste Attīstības nodaļā Elīna Grūba.

Sākumā bija ideja. Tas, ka ģimene ir pamatvērtība, tas, ka tā ir visa pamatā. Tad tika meklēta vieta. Kur nu vēl labāka vieta par dzimtsarakstu nodaļu, kur sākas ģimene? Tā atrodas Olaines novada pašvaldības ēkā, šeit notiek laulību ceremonijas un tiek reģistrēta bērna dzimšana, daudzus gadus te notika arī karotīšu svētki. Tagad jaunajām ģimenēm ir iespēja pie vides objekta sakārtotā vietā iemūžināt sava jaunā dzīves posma sākumu.

Pašvaldības pārstāvji skaidro, ka nešķiro ģimenes. Ģimene ir gan mamma, tētis un bērni, gan pāris bez bērniem, gan tikai viens no vecākiem ar savām atvasēm. Tā ir ģimene, un tas nemaina lietas būtību.

Vides objekts ir metāla rāmji - divi no tiem ir dzērveņu stīgas, vienā ir redzams koks, otrā ir šūpoles, kurās šūpojas bērns un kuras tur divas rokas.

Darba autors Artis Aleksandrovs skaidro, ka metāls ir viņa mīļākais materiāls, turklāt tas noteikti 100 gadus pārdzīvotu daudz labāk nekā koka skulptūra. Tāpat ar metālu strādāt ir vieglāk, turklāt tas arī simbolizē Olaines industriālo garu. Kopumā “Sākums” izmaksājis 23 000 eiro.

"Strādājot pie darba skicēm, man bija svarīgi akcentēt lietas, ko tik bieži uztveram par pašsaprotamām. Pirmkārt, Latvijas skaisto dabu, tās spēku augt un atjaunoties, purvu kā Olaines rašanās vietu ar tā skaistumu un vērtību un, visbeidzot, mūs pašus, pieaugušos, kas ikdienas darbu dunā atrod laiku prieka mirkļiem ar bērniem," stāsta vizuālā risinājuma izstrādātājs.

“Visbiežāk cilvēki izsaka viedokli, ja tas ir negatīvs. Tad, ja ir kaut kas labs izdarīts, tad ļoti reti var dzirdēt uzslavu,” teic Kristaps Kauliņš, pašvaldības priekšsēdētāja padomnieks, kad izskan jautājums par to, ko olainieši saka par jauno vides objektu. Kritika par jauno “Sākumu” nav saņemta, bet arī ar sajūsmas izsaucieniem nevar lepoties.

Elīna Grūba norāda, ka tas netiek popularizēts, bet bijis plāns, ka dzērveņu stīgās, kas ieskauj “Sākumu”, tiks karinātas jaunlaulāto atslēgas. Pašvaldības pārstāve teic, ka Olainē nav tilta, kur to darīt, vai kādas citas tam piemērotas vietas, tāpēc ir bijusi cerība, ka dabiskā ceļā cilvēki sāks karināt atslēgas “Sākumā”. Pirmā atslēga jau ir iekarināta.

Tai pat ir savs stāsts. Pāris ir sen precējies. Kāzu dienā pirms vairākiem gadiem bija sagatavota atslēga, ko iekārt, lai simbolizētu abu mīlestības dzīvotspēju. Taču atslēga pazuda, un tā arī netika pieslēgta. Vairākus gadus vēlāk, kārtojot māju, atslēga atradusies, taču atkal pazudusi. Kad tika uzstādīts “Sākums”, pāris nolēmis, ka beidzot jāizdara tā lieta un pieslēguši atslēdziņu metālā dzērveņu stīgās.

Kāpēc dzērvenes? Tas ir Olaines novada simbols, skaidro Elīna Grūba. Dzērvenes rodamas gan purvā, ar ko lepojas pašvaldība, gan novada ģerbonī.

Simtgades svētku atzīmēšana sākās jau pērn, kad tapa pirmais vides objekts “Spēka vieta” - gaismas cilindrs, kurā ir apkopotas Olaines novada iedzīvotāju vērtības un īpašības. Ejot apkārt tam, var izlasīt Olaines novada dziesmu, novada vietas un cilvēku vērtības. Šīs vērtības tika atlasītas, darba grupā strādājot pie Olaines novada logotipa izveides. Rezultātā tika izveidots sauklis “Aktīvs. Industriāls. Zaļš” , taču pāri palika materiāls, ko vēlāk izmantoja ierakstos “Spēka vietā”. Objekts bija radīts gan domājot par Latvijas simtgadi, gan Olaines pilsētas 50 gadu jubileju.

Līduma karjers vairāku gadu gaitā no peldvietas ir pārtapis par labiekārtotu atpūtas vietu. Arī šeit par godu simtgadei notika pārvērtības, tika izveidota dabas taka, kurā olainieši un novada viesi var pabūt tuvāk dabai. Dabas taka atrodas gan virs ūdens, takai vijoties pāri pāļu laipām, gan uz zemes. Gan dabas taka, gan citi šā gada labiekārtojumi - piknika vietas ar griliem, atpūtas vietas un sauļošanās krēsli, koka pontoni, volejbola tīkli un futbola vārti parādījušies šajā objektā, pateicoties piesaistītajam Eiropas Savienības finansējumam, šim mērķim iztērēti 100 000 eiro.

Kristaps Kauliņš norāda- tas, ka pašlaik tiek svinēta simtgade, nebūt nenozīmē, ka labie projekti, kas pēdējos gadus realizēti pašvaldībā, nebūtu notikuši. “Nevar teikt, ka līdz šim neko nedarījām un tāpēc, ka sākās simtgade, sākās darbi,” teic Kristaps Kauliņš, rezumējot savas domas par simtgades projektiem.

Simtgades darbi

Sabiedrības integrācijas fondsPasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.