Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Čakša: Latvijas sabiedrība nav gatava marihuānas legalizēšanai

© F64

Latvijas sabiedrība nav gatava marihuānas legalizēšanai medicīnas vajadzībām, sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Ministre atzina, ka ir pierādījumi, kas apstiprina marihuānas izmantošanas lietderību dažādu diagnožu ārstniecībā, tomēr viņa uzskata, ka Latvijas sabiedrība šādam solim nav gatava.

Pēc viņas paustā, lai runātu par marihuānas legalizēšanu, "jābūt ļoti skaidrām sabiedrības brieduma pazīmēm", taču šobrīd ministre legalizēšanu nevarot atbalstīt.

Ministre atzina, ka ir pierādījumi, kas apstiprina marihuānas izmantošanas lietderību dažādu diagnožu ārstniecībā, tomēr viņa uzskata, ka Latvijas sabiedrība šādam solim nav gatava.

Kā ziņots, Saeima 2015.gadā noraidīja iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu ar ierosinājumu par marihuānas dekriminalizāciju. Par šī ierosinājuma noraidīšanu balsoja arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti.

Tomēr Latvijas politiķu vidū diskusijas par šo jautājumu atkal atsākušās, pēc tam, kad šogad jūlija nogalē Gruzijas Konstitucionālā tiesa lēma par labu marihuānas lietošanas legalizācijai.

ZZS valdes loceklis, Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, atsaucoties uz Gruzijas tiesas spriedumu, savā kontā sociālajā tīklā "twitter.com" rakstīja, ka "arī mums būs par šo jālemj".

Politiķis aģentūrai LETA sacīja, ka atbalsta marihuānas lietošanas un audzēšanas legalizēšanu medicīniskām vajadzībām. Paužot personīgo viedokli, viņš teica, ka par šo jautājumu gan vēl ir nepieciešamas profesionāļu debates un diskusijas sabiedrībā. Tāpat nepieciešama diskusija par marihuānas vispārīgas lietošanas dekriminalizāciju, izvērtējot šāda soļa plusus un mīnusus, uzskata Tavars.

Tikmēr ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, valdes loceklis Augusts Brigmanis neatbalsta marihuānas lietošanas un audzēšanas legalizāciju medicīniskos nolūkos. Viņa ieskatā, tas ir nevis politiķu, bet ārstu jomas jautājums.

ZZS līderis aģentūrai LETA skaidroja, ka marihuānu uzskata par narkotiku. Viņš atzina, ka diskusija jautājumā par to izmantošanas legalizēšanu medicīniskiem nolūkiem varētu būt, ja ārstu vairākums nāktu ar attiecīgu iniciatīvu.

Politiķis pauda pārliecību, ka līdzīga pozīcija ir ZZS valdes vairākumam.

Savukārt Iekšlietu ministrija (IeM) uzskata, ka Latvijā ir iespējama diskusija par marihuānas lietošanas legalizāciju medicīniskām vajadzībām, taču patlaban ministrija nekādas likumdošanas iniciatīvas par šo jautājumu nav plānojusi, aģentūrai LETA atzina IeM.