Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Policija gūst pierādījumus "Vairāk saules" lietā; Bērziņš norāda uz nepilnībām likumsargu darbā

© F64

Valsts policija izmeklējot restorānu tīkla "Vairāk saules" krimināllietu, guvusi apstiprinājumu, ka šajā uzņēmumā darbiniekiem maksātas "aplokšņu" algas, apliecināja Valsts policijas Rīgas reģiona kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs.

Tāpat gūts apstiprinājums, ka daudziem uzņēmuma darbiniekiem ir maksāta alga skaidrā naudā.

Policija izmeklēšanā guvusi apstiprinājumu, ka "kases sistēmas (uzņēmuma) darbībās ir notikusi iejaukšanās, kā arī ir veikta kases sistēmā reģistrēto datu izmainīšana un dzēšana. Tāpat gūts apstiprinājums, ka daudziem uzņēmuma darbiniekiem ir maksāta alga skaidrā naudā, norādīja Sozinovs.

Ņemot vērā, ka izmeklēšana ir apjomīga un policija iegulda lielas pūles pierādījumu vākšanā, tad patlaban netiek atklāts, cik ilgi noziedzīgā shēma izmantota. "Policija veica 35 kratīšanas un izņēmusi lielu daudzumu dokumentu, datoru cietos diskus un cita veida pierādījumus, kuru analizēšana ir ļoti apjomīgs process, taču darām visu iespējamo, lai izmeklēšanu pabeigtu pēc iespējas ātrāk," piebilda Sozinovs.

Sozinovs gan atklāja, ka izmeklēšanā policija sadarbojas ar ārvalstu kolēģiem. Viņš gan nekomentēja vai sadarbība nepieciešama konsultācijām par specifiskiem jautājumiem vai arī noziegumā iesaistītas ārvalstis.

Aizdomās turēto skaits patlaban nav mainījies.

Nesaucot personu uzvārdus Sozinovs vērsa uzmanību, ka atšķirībā no citām lietām policijas izmeklētāji šajā gadījumā saskaras ar sabiedrisko attiecību kampaņās izvērstu spiedienu. Ja citās lietās aizdomās turētie algo advokātus, kuri izmanto juridisku aizstāvības taktiku, tad šajā lietā novērojamas plašas sabiedrisko attiecību kampaņas. "Gribētu gan uzsvērt, ka šādas kampaņas neietekmēs policijas lēmumus kriminālprocesa izmeklēšanā," norādīja Sozinovs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Valsts policija aizdomās par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānu tīklā "Vairāk saules" šā gada 12.jūnijā aizturēja četras ar restorānu tīklu saistītas personas. Policijai ir aizdomas, ka noziedzīgo darbību rezultātā valstij nodarīti aptuveni 1,5 miljonu eiro zaudējumi.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trīs aizturētajām personām kā drošības līdzekli noteica apcietinājumu. Taču diviem no tiem tika noteikta katram 30 000 drošības nauda, pēc kuras samaksas šīs personas atbrīvotas. Ceturtajam aizdomās turētajam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Kā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", policija uzskatot, ka "Vēl vairāk saules" piegādes vadītājs Dmitrijs Balaba it kā esot sarūpējis nelegāli radītu datorprogrammu, kuru nodevis IT speciālistam Edgaram Štrombergam, kurš modificējis kases aparātus, lai samazinātu dienas ienākumus katrā restorānā. Pēc tam daļa skaidrās naudas izmaksāta darbiniekiem aplokšņu algās. Šo shēmu it kā palīdzējusi noslēpt uzņēmuma grāmatvede Marika Vītoliņa.

Policija uzskatot, ka uzdevumus IT speciālistam Štrombergam devis Aivo Šneiders, kurš ir "Vairāk saules" līdzīpašnieks, bet ikdienā strādā virtuvē.

Uzņēmuma pārstāvji kategoriski noliedz policijas pārmetumus un pieļauj, ka notikušais ir konkurentu provokācija. Vēlāk publiski izskanēja, ka īsu brīdi pēc tam, kad Valsts policija bija sākusi kratīšanu uzņēmuma "Vairāk saules" restorānos, vairāki Rīgas tirdzniecības centri saņēmuši e-pastus no konkurējošā picēriju tīkla "Čili pica", ko pārvalda Lietuvā reģistrētā uzņēmuma "Čili Holdings" meitasfirma.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", restorānu tīkla "Vairāk saules" īpašniece SIA "Vēl vairāk saules" dibināta 2002.gadā. Uzņēmums pieder tā dibinātāja Endija Bērziņa vadītajai AS "VVS Holding", kurā viens no padomes locekļiem ir zvērināts advokāts Jānis Ešenvalds. Pērn SIA "Vēl vairāk saules" strādāja ar 4,715 miljonu eiro apgrozījumu un 216 122 zaudējumiem. Savukārt tās īpašnieces "VVS Holding" apgrozījums 2017.gadā bija 5,54 miljoni eiro, bet peļņa - 202 605 eiro.

"Vairāk saules" īpašnieks Endijs Bērziņš portālam "nra.lv" noliedza, ka algas darbiniekiem būtu maksātas aploksnē.

Tāpat viņš norādīja, ka, lai gan policija ir paņēmusi visu tehnisko aprīkojumu, tās rīcībā aizvien neatrodas kases lentas, bez kurām nav iespējams veikt ekspertīzi. Varas iestādes pusotra mēneša laikā kases lentas no uzņēmuma nav pieprasījušas, norāda Bērziņš un atzīmē, ka "Vairāk saules" paši veikuši kases lenšu uzskaiti un auditu. Līdz šim uzņēmums šo informāciju paturējis pie sevis, jo bijusi interese noskaidrot, cik ilgi policija kases lentas nepieprasīs.