Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Tā notiek Latvijā: KNAB saskata korupciju dziedātāja T kreklā

UN KAS TUR SLIKTS? Ne jau mūzika un dziesmas vārdi satraukuši KNAB, bet gan T krekli, kas videoklipā ir mugurā dziedātājam un vēl diviem cilvēkiem. KNAB tajos saskata slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju © Ekrānšāviņš no video

Savas jaunākās dziesmas videoklipā apvilcies T kreklu, uz kura mazmazītiņiem burtiņiem rakstīts politiskā partija Kam pieder valsts un daudz lielākiem šīs partijas saukļi, mūziķis Roberts Memmēns iekūlies nepatikšanās. Viņam šodien jāiet taisnoties uz KNAB.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs vēstulē paziņo: «Interneta vietnē youtube.com 25. jūnijā izvietotajā dziesmas «Tauta, mosties!» videoklipā saskatāmas slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas pazīmes.» Šis nav pirmais gadījums, kad KNAB vēlas izkontrolēt kāda pilsoniski aktīva mūziķa sirdsapziņas tīrību. Tas liek vaicāt, vai tiešām cilvēks nedrīkst vilkt mugurā savas iecienītās partijas krekliņu un likt savas bildes un video sociālajos tīklos, aģitējot, lai viņa draugi un sekotāji arī valkā tādus krekliņus. KNAB uz šo jautājumu gatavo Neatkarīgajai skaidrojumu.

Viens no pieredzējušākajiem politisko kampaņu veidotājiem Latvijā reklāmists Ēriks Stendzenieks apšauba, vai juridiski šajā gadījumā vispār ir iespējams mūziķim piešūt kādu pārkāpumu:

«Tā ir pārprasta kontrole, jo ikvienam cilvēkam ir tiesības manifestēt kādas partijas saukli.» Šo tiesību ierobežošana pēc būtības ir cenzūra. Ē. Stendzenieks kritizē striktos politiskās reklāmas ierobežojumus Latvijā, jo ir absurdi sabiedrībai aizliegt domāt un diskutēt par politiku.

Tikpat absurdi ir mēģināt aizliegt Robertam Memmēnam valkāt partijas krekliņu un citiem uz to skatīties. Paša mūziķa viedokli par korupcijas apkarotāju aktivitātēm politiskās dziesmas laukā Neatkarīgajai noskaidrot neizdevās - īsziņā paskaidroja, ka par uzaicinājumu uz KNAB runāt nevēlas, tikai par savu mūziķa karjeru.

Neapšaubāmi, pateicoties šim skandālam, viņa jauno dziesmu noskatīsies daudz vairāk cilvēku. Komentārā pie dziesmas faila youtube kanālā Roberts Memmēns vēsta: «Dziesma veltīta mūsu tautai, jo mēs esam tie, kam pieder valsts! Droši dalies ar savām emocijām. Tikai visi kopā mēs varam pastāvēt par mūsu tautu un mainīt rītdienu!»

Dziesma ir iedvesmojoša un ar lipīgu piedziedājumu. Videoklipā, ejot garām Saeimas ēkām, mūziķis dzied: «Man sažņaudzas sirds, tā sāpēs mirst,», un tad seko optimisma pilnais piedziedājums: «Tāpēc ej un dari, savā ceļā labo radi!» Protams, ne jau mūzika un šie vārdi satraukuši KNAB, bet gan T krekli, kas ir mugurā dziedātājam un vēl diviem cilvēkiem.

Priekšvēlēšanu aģitācijas likums skaidri nosaka: «Slēptā priekšvēlēšanu aģitācija ir aizliegta.» Taču šajā gadījumā nekas slēpts netiek, aģitācija ir nepārprotami nolasāma, bet nauda dziesmas radītājiem par to neesot maksāta. Partijas līderis Aldis Gobzems sociālajā tīklā raksta:

«Šīs dziesmas autors Roberts, kurš no sirds vienkārši sarakstīja šo dziesmu tāpat vien, jo tā attiecīgajā brīdī sajutās, arī ir izsaukts uz KNAB, jo uzvilka T kreklu - valstij jāsāk ar sevi! Laikam liks cietumā vai, kā minimums, biedēs un sodīs. Tāda mums tā vara 21. gadsimta brīvā valstī. Es un mana komanda Robertu aizstāvēs, jo domu policija Latvijā netiks pieļauta!» Gobzems šajā citātā raksta arī tādēļ, ka arī pats ir aicināts uz KNAB. Gan citā sakarā - skaidroties par Kam pieder valsts finansēm.