Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

SKAUDRAIS STĀSTS par aizsaulē aizgājušo Āri Auderu - Zelta roku ķirurgu un dārznieku

VAI DZĪVE SALAUZA? Iespējams, zaudējumi un pļaukas Āri Auderu tiešām salauza, kā tas nereti notiek ar ļoti talantīgiem cilvēkiem, kuri, savas izpratnes pasaulē dzīvodami, nesaredz pragmatiskās pasaules nežēlīgās konsekvences © F64

2.lapa

Karjera un skandāls «traumās»

1986. gadā Āris Auders pabeidza Rīgas Medicīnas institūtu, 1988. gadā - rezidentūru neiroķirurģijā Paula Stradiņa klīniskajā slimnīcā. Tajā pašā gadā ieguva doktora grādu, aizstāvot disertāciju par trīszaru nerva mikroķirurģiju.

No 1989. gada līdz 1991. gadam viņš papildināja zināšanas ASV Kalifornijas universitātes Sandjego medicīnas skolā. 1991. gadā viņš ieguva ASV sertifikātu UCSD pēcdiploma apmācībās neiroķirurģijā. 1992. gadā Auders ieguvis Bernes Universitātes sertifikātu Šveicē. Auders vairākkārt stažējies Šveicē, ASV, Lielbritānijā, Vācijā, Holandē, Zviedrijā, Dānijā, Somijā, Dienvidāfrikā un Francijā. No 1997. gada līdz 2002. gada novembrim Āris Auders vadīja Mugurkaula ķirurģijas centru Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā.

2002. gadā notika Saeimas vēlēšanas, kurās viņš aktīvi atbalstīja Jauno laiku(JL) un Einaru Repši. Pēc JL uzvaras vēlēšanās Auders kļuva par Latvijas īpašu uzdevumu ministru veselības aprūpes lietās Einara Repšes valdībā. Tieši Auders bija tas, kurš izveidoja Veselības ministriju, 2003. gada janvārī kļūdams par veselības ministru. Taču pirms tam, 2002. gada vasarā, Auders kopā ar citiem medicīnas jomas entuziastiem - Uldi Līkopu, Valdi Keri, Aigaru Pētersonu un citiem - izstrādāja JL veselības programmu, kuras svarīgākā ass bija obligātā bezmaksas veselības apdrošināšana - bija paredzēts, kas tiks likvidētas valsts slimokases, kuru funkcijas pāries privātu apdrošināšanas sabiedrību rokās. Tolaik sākās mediķu streiki, kuros tika pieprasītas lielākas algas, bet līdztekus streikiem izskanēja arvien skaļākas runas par nelegālajiem maksājumiem medicīnā.

Kad Auders kļuva par ministru, viņš uzsāka auditu vairākās ārstniecības iestādēs, un viena no tām bija Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca (TOS), kuru vadīja Valdis Zatlers. Auders bija negatīvi noskaņots pret Zatleru jau sākotnēji. Tieši tāpat arī Zatlers pret Auderu. Abpusējā nepatika, kā stāsta līdzgaitnieki, bija pamatota neoficiālā sacensībā: kurš ir labāks ķirurgs? Tostarp Audera norīkotā audita rezultātā atklājās, ka TOS ir veikusi nelikumīgus iepirkumus, bez konkursa iegādājoties mugurkaula implantus Valda Zatlera sievas firmā - tipisks interešu konflikts. Tāpat bez konkursa implanti bija iepirkti arī Zatlera vietnieka Jāņa Ābola firmā Scruples. Auders atstādināja Zatleru no TOS vadības.

Interesanti, ka par šo biznesu KNAB ierosināja krimināllietu, kas šim birojam bija pati pirmā lieta. Un, izrādās, arī pirmā, kurai nekādu kriminālu konsekvenču nav bijis, kaut gan birojs noskaidroja, ka divu gadu laikā slimnīca, uzrādot nepatiesu informāciju par mugurkaula ķirurģijā izmantotiem implantiem, valstij radījusi zaudējumus apmēram 200 tūkstošu latu apjomā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā