Bēgļu stāsti: Kas motivē viņus palikt Latvijā?

Attēlam ilustratīva nozīme © F64

4.lapa

Ieva un viņas "Humusa komanda"

Stāsts sākās ar Ievas braucienu uz Muceniekiem. Pēc sarunas ar tur dzīvojošajiem patvēruma meklētājiem Ieva saprata, ka visvairāk šiem cilvēkiem ir nepieciešams darbs. Ieva pameta stabilo profesores vietu universitātē un nolēma pati kļūt par darba devēju, lai palīdzētu iegūt stabilitāti tiem, kuriem tā bija vajadzīga vēl vairāk. Viņa zināja, ka viena no lietām, ko bēgļi prot vislabāk, ir ēst gatavošana, tāpēc radās ideja piedāvāt Latvijas tirgū humusu un citus Tuvo Austrumu ēdienus. Tā tapa "Humusa komanda".

Sākumā kulinārie eksperimenti notika Ievas virtuvē, pēcāk kāda kafejnīca atļāva pa vakariem izmantot viņu telpas, bet jau pavisam drīz "Humusa komanda" atvērs savu ēstuvi, kurā apmeklētāji varēs baudīt kurdu un citus Tuvo Austrumu ēdienus. Līdz šim saražotā produkcija tika tirgota Kalnciema tirdziņā un piedāvāta dažādiem privātiem banketiem.

"Humusa komanda" darbojas jau pusgadu, un tās sastāvs šajā laikā ir mainījies. Sīriešu ģimene, ar kuru kopā Ieva uzsāka šo biznesu, ir devusies prom no Latvijas, un šobrīd "Humusa komanda" apvieno bēgļus no Irākas un Kurdistānas.

Kaut arī bizness attīstās lēnāk, kā Ieva bija plānojusi, viņa ir gandarīta par paveikto. Garantiju nav nekad. Cilvēki var aizbraukt, bizness var nenest cerēto peļņu, taču, tā kā "Humusa komanda" tika izveidota, lai dotu iespēju atsperties, Ieva par savu pienākumu uzskata turpināt iesākto un meklēt iespējas, kā piesaistīt finansējumu un attīstīt šo sociālās uzņēmējdarbības formu.

Bēgļi, kuri darbojas "Humusa komandā", redz savu nākotni tieši Latvijā. Atšķirībā no citām ES valstīm, šeit Tuvo Austrumu virtuve nav tik populāra, tāpēc ir brīva niša, kurā attīstīties.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais