Izdzenāt kaijas, paglābt dzērvenes, mazāk darba un īsākas reklāmas: par ko vāc parakstus internetā?

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

2.lapa

“Bieži cilvēks iniciatīvu vēlas publicēt mirkļa iespaida vadīts, pietiekami neiedziļinoties problēmā. Vien, ko medijos padzirdējis. Straujas pārmaiņas iedzīvotāji vēlas ieviest nodokļos, valdības darba organizēšanā vai atrisināt piedzīvoto netaisnību. Tad saņemam trīs teikumos uzrakstītu iniciatīvu ar pieprasījumu, piemēram, piešķirt piecus miljonus eiro problēmas atrisināšanai,” stāsta Manabalss.lv pārstāve.

Lai iniciatīva tiktu publicēta, tai ir jāizpilda konkrēti kritēriji. Galvenais ir saskatīt problēmu un piedāvāt arī risinājumu. Nedēļas laikā tiek publicētas 3-4 iniciatīvas, taču darbs pie vienas var aizņemt vairākas dienas. Manabalss.lv sazinās ar iniciatīvas autoru un kopā ar brīvprātīgajiem juristiem strādā pie tās teksta.

Kā norāda A. Emersone, iniciatīvas var būt sezonālas un regulāri kļūt aktuālas pirms konkrētiem notikumiem, piemēram valsts budžeta veidošanas vai vēlēšanām. Tādēļ ik pa laikam var “atdzimt” pat trīs gadus vecas idejas.

Pašlaik aktuālākās iniciatīvas ir nodrošināt bezmaksas sabiedrisko transportu 3. grupas invalīdiem. Pašreiz Latvijā par brīvu sabiedriskais transports ir tikai pirmās un otrās grupas invalīdiem. Tāpat joprojām tiek aktīvi vākti paraksti, lai atceltu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātos AS “Sadales tīkls” sadales elektroenerģijas pakalpojuma tarifus un Obligātā iepirkuma komponenti. Savukārt Saeimas deputāti, solidarizējoties ar pārējo sabiedrību, aicināti atcelt Saeimas deputātiem noteiktās kompensācijas par dzīvesvietas īri un transporta izdevumiem, “tādējādi ierobežojot negodprātīgumu starp kolēģiem un ietaupot valsts līdzekļus.”

Piecos gados kopš pastāv Manabalss.lv, panākta 13 likumu pieņemšana. Kopumā Saeimā iesniegti 16 kolektīvie iesniegumi, kas savākuši 10 000 parakstus. No tām 6 pilsoņu idejas ir kļuvušas par likumiem. Vēl 7 iniciatīvas raisījušas pozitīvas izmaiņas pat pirms to iesniegšanas Saeimā. Pašlaik Saeimā tiek izskatītas vēl 10 iniciatīvas.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais