Izdzenāt kaijas, paglābt dzērvenes, mazāk darba un īsākas reklāmas: par ko vāc parakstus internetā?

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Šonedēļ iniciatīvu portālā Manabalss.lv tika “pieteikts karš” klaigājošajām Rīgas kaijām, kuras neļaujot iedzīvotājiem no rīta izgulēties. Iniciatīvas autors aicina ar tehniskiem risinājumiem padzīt klaigātājas no pilsētas jumtiem. Tā kā šāda ideja, maigi sakot, ir nedaudz pārsteidzoša, tad portālam nra.lv radās likumsakarīgs jautājums: kādas vēl idejas rosās aktīvāko Latvijas iedzīvotāju galvās un kādas izmaiņas šie pieteicēji gatavi rosināt likumdošanas līmenī?

Manabalss.lv pārstāve Annija Emersone norāda: ja cilvēks saredz kādu ikdienišķu problēmu un arī tās risinājumu, tad pat šādas, šķietami sadzīviskas nebūšanas var sākt vākt 10 000 Latvijas pilsoņu parakstus.

Tiesa, A. Emersone atgādina, ka pilnīgi viss, kas vien ienāk prātā, netiek publicēts interneta platformā. Vien ceturtā daļa no visām iesūtītajā iniciatīvām tiek apstiprinātas publicēšanai.

Neparastākās Manabalss.lv publicētās iniciatīvas:

  • “Par iespēju balsot pret kādu sarakstu vēlēšanās”, lūdzot Saeimas un pašvaldību vēlēšanās vēlētajiem dot iespēju balsot “par” kādu partiju, kā arī “pret”.“Liela daļa balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju neierodas uz vēlēšanām, jo nezina par ko balsot, bet gandrīz katram ir viedoklis par to, kurai partijai nevajadzētu tikt ievēlētai,” skaidro iniciatīvas autors.
  • Vēlme alkoholu atgriezt narkotisko vielu sarakstā, lai veicinātu iedzīvotāju izpratni, ka “alkohols ir narkotika, kas uz veselību atstāj tikpat graujošu ietekmi kā jebkura cita viela, kas iekļauta narkotisko vielu sarakstā.”
  • Ogotāji iestājas pret kombainus dzērveņu lasīšanā, jo tā tiekot izraustītas mētras. “Mētru atjaunošanās nenotiek pāris gados. Ja ogas vāc saudzīgi ar rokām, dzērvenes ražo ik gadu. Pietiek gan ogotājiem, gan meža kārumniekiem,” norāda iniciatīva.
  • Vēlme samazināt darba dienu ilgumu no 40 uz 32 stundām, nesamazinot iepriekš noteiktās brīvās dienas un samazināto darba laiku pirms svētku dienās.
  • Piedāvā 9. septembri atzīmēt kā dienu bez mobilajām ierīcēm un nelietot šajā dienā internetu.
  • Kādu skolēna māti neapmierina, ka grāmatas skolā ir dažādos lielumos. “Šīs grāmatas ir tik raibas un atšķirīgas, pie tam, mainās katru gadu, attiecīgi - neder iepriekšējo gadu grāmatu vāciņi. Ir grūti piemeklēt katrai grāmatai "gatavos" vāciņus, bet nestandarta grāmatas jāapvāko par papildus līdzekļiem. Ja visas mācību grāmatas būs standartizēta izmēra, tad vecākiem nebūs problēmu ar apvākojuma piemeklēšanu, bērniem nebūs nodriskātu grāmatu un arī tiktu ietaupīti līdzekļi un resursi,ko prasa grāmatu apvākošanu katru gadu no jauna,” norāda iniciatīvas autore.
  • "Aizliegt mazgadīgām personām pārdot saldinātājus, krāsainus un gāzētu dzērienus un neveselīgus našķus." Kā norāda iniciatīvas autore: jau no 2016. gada spēkā stājās grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka produktu sarakstu, ko papildus ēdienreizēm drīkst izplatīt izglītības iestādes teritorijā. Tagad, pēc autores domām, šos noteikumus jāattiecina arī uz tirdzniecības vietām - aizliegt mazgadīgām personām tirgot veikalos tos produktus, kuri jau noteikti Ministru kabineta noteikumos.
  • "Uzlikt par pienākumu Latvijas televīzijas kanāliem rādot reklāmas, uzlikt laika atskaiti, cik ilgs laiks ir palicis līdz visu reklāmu beigām."
  • "Pieņemt likumu, kas ierobežo salūta un cita veida pirotehnikas izmantošanas laiku. To varētu atļaut darīt tikai valsts svētkos, un jaunajā gadā 2 stundas pirms un 2 stundas pēc pusnakts." Ar šo iniciatīvu vēlas mazināt mājdzīvnieku stresu, kā arī samazināt ceļu satiksmes negadījumus, kuros iesaistīti dzīvnieki.
  • Aizliegt smēķēt publiskās vietās. Pēc iniciatīvas autora domām "likums nenodrošina nesmēķētāja tiesības uz tīru gaisu no cigarešu dūmiem, kā arī bērni/jaunieši tiek pakļauti tiešai "reklāmai" redzot smēķēšanu publiskās vietās un uztverot to kā normu."
  • Par automašinu tehniskās apskates uzlīmju atcelšanu, jo "šobrīd veicot transporta līdzekļa ikgadējo tehnisko apskati īpašniekam ir jāmaksā 2.19 eiro par būtībā bezjēdzīgu tehniskās apskates uzlīmi uz automašīnas vējstikla."
  • Iniciatīva, "lai Seima nebūtu mūža amats deputātiem", kura rosina, lai deputāti varētu strādāt tikai divus sasaukumus viņu dzīves laikā.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais