"Latvijas Gāzes" akcionāri atbalsta jaunas kompānijas izveidi

© F64

AS "Latvijas Gāze" akcionāri šodien ārkārtas sapulcē atbalstīja uzņēmuma reorganizāciju, izveidojot jaunu kompāniju un nododot tai pārvades un uzglabāšanas sistēmas aktīvus, aģentūra LETA uzzināja "Latvijas Gāzē".

Lēmums atbalstīts ar 99,98% no akcionāru sapulcē klātesošo balsīm. Savukārt 0,01% balsu bija pret, bet vēl 0,01% balsu netika nodots.

Sapulcē akcionāriem bija arī iespēja iztaujāt "Latvijas Gāzes" vadību, ko vairāki mazākuma akcionāri arī izmantoja.

Jautājumi bija saistīti ar "Latvijas Gāzes" sadalīšanas struktūru, īpašumtiesībām abos uzņēmumos, kompensācijas apmēru, ja akcionārs nevēlas būt par jaundibināmā uzņēmuma dalībnieku, kā arī tika taujāts pēc padoma, kā labāk rīkoties - balsot par vai pret.

Atsevišķi mazākuma akcionāri arī pauda kritiku par to, ka nav skaidrības par to, kāds kompensācijas apmērs pienāksies dalībniekiem, kuri nevēlas saglabāt akcijas.

Tāpat atsevišķi mazākuma akcionāri sūdzējās, ka nav skaidrības par abu uzņēmumu un to akciju potenciālo vērtību pēc "Latvija Gāzes" sadalīšanas.

"Latvijas Gāzes" vadība sniedza atbildes uz konkrētiem jautājumiem, taču, runājot par akciju un uzņēmumu vērtību, kā arī kompensācijas apmēru, atzina, ka patlaban uz šiem jautājumiem nav konkrētu atbilžu.

Sadalot "Latvijas Gāzi", tiks nodibināta jauna iegūstošā sabiedrība - akciju sabiedrība "Conexus Baltic Grid". Iegūstošās sabiedrības pamatkapitāls nepārsniegs 39,9 miljonus eiro - vienas akcijas nominālvērtība būs viens eiro. Visas iegūstošās sabiedrības akcijas būs dematerializētas vārda akcijas ar vienādām tiesībām uz dividendes un likvidācijas kvotas saņemšanu, kā arī balsstiesībām akcionāru sapulcē.

Atbilstoši Komerclikumam jaundibināmā uzņēmuma akcijas iegūs tie "Latvijas Gāzes" akcionāri, kuri akcionāru sapulcē nobalsojuši par reorganizācijas lēmumu un līdz reorganizācijas lēmuma pieņemšanai ir apliecinājuši vēlmi kļūt par jaundibināmā uzņēmuma akcionāriem, iesniedzot rakstisku pieteikumu. Līdz vakardienas vakaram jaundibināmā uzņēmuma akcijām bija pieteikušies aptuveni 75% jeb 5000 no kopumā apmēram 6600 akcionāru.

Atbilstoši valdības lēmumam akcijas "Conexus Baltic Grid" uzņēmumā iegūs arī Latvijas valsts, kurai "Latvijas Gāzē" pieder 117 akcijas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais