Noraida Kongo pilsones pieteikumu par patvēruma piešķiršanu Latvijā

© F64

3.lapa

Tiesai arī nav skaidrs iemesls, kādēļ varas pārstāvju īstenotā kratīšana viņas mājoklī, meklējot vīra dokumentus, notikusi vismaz trīs mēnešus pēc personas apcietināšanas. Šādai varas iestāžu rīcībai nav racionāla skaidrojuma, jo nekas nekavētu to izdarīt uzreiz pēc aizturēšanas, lai nedotu iespēju ieinteresētajām personām iznīcināt iespējamos pierādījumus.

Kā vēl vienu būtisku apstākli sievietes stāsta apšaubīšanai tiesa norāda to, ka tai pēc būtības nav skaidri iemesli pieteicējas vīra apcietināšanai, jo nav norāžu uz to, ka viņš būtu bijis daudzmaz politiski svarīga persona.

Kopumā pieteicējas stāstā ir tik daudz būtisku neatbilstību un aplamību, ka tam zūd jebkāda ticamība, norāda tiesa. Lai arī nav izslēgts, ka kāds no pieteicējas ģimenes locekļiem vai paziņām ir piedalījies 2015.gada janvāra notikumos Kinšanšā, tiesas ieskatā šo notikumu sasaiste ar pieteicējas patvēruma pieprasīšanas apstākļiem ir maldinoša un veikta tikai tādēļ, lai radītu šķietamu pamatu patvēruma procedūras izmantošanai.

Papildus iepriekš minētajam, pieteicējas stāstītā ticamību būtiski samazina fakts, ka pieteicēja ieguvusi viltotu Eiropas Savienības dalībvalsts pasi, jo tas pats par sevi neliecina par viņas godprātīgiem nolūkiem saistībā ar ieceļošanu Eiropas Savienības teritorijā.

Tiesa gan norāda, ka ANO Stabilizācijas misijas Kongo ģenerālsekretārs 2016.gada 9.marta ziņojumā ANO Drošības Padomei norādījis, ka atsevišķos Kongo austrumu reģionos joprojām saglabājas nestabila drošības situācija, bet Ziemeļu Kivu un Ituri provincēs tā ir pat pasliktinājusies.

Dažādu grupējumu aktivitātes un pret šiem grupējumiem valdības spēku īstenotās militārās operācijas pakļauj briesmām šajās teritorijās mītošos civiliedzīvotājus. Tomēr kopumā secināms, ka visā valsts teritorijā nenorisinās plaši bruņoti konflikti un vispārēja vardarbība.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais