Neatkarīgās rakstu nočiepj un sagroza krievu ziņu aģentūras

© ekrānšāviņš

Neatkarīgā Rīta Avīze, piektdien 11. Septembrī publicēja rakstu „Skolniecēm var nākties pārskatīt garderobi musulmaņu dēļ”, kurš interneta vidē izsauca plašu rezonansi. Rakstā tika klāstīts par varbūtējām izmaiņām skolu iekšējās kārtības noteikumos sakarā ar dažādu kultūru sadursmēm. Tomēr, šo rakstu nav kautrējušās izmantot un izmainīt krievu ziņu aģentūras, pasniedzot informāciju, ka Latvijā bēgļu dēļ aizliegs mini svārkus.

Oriģinālajā rakstā klāstīts par šā brīža skolu iekšējās kārtības noteikumiem un to, kā tie teorētiski varētu mainīties pieaugot musulmaņu īpatsvaram Latvijā. Lasāms arī Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītājas Initas Juhņēvičas komentārs, kurā viņa skaidro, ka musulmaņu bērni savādāk raugās uz mūsu sabiedrībā pieņemtajām normām. Tiek skaidrots, ka, mūsdienīgi treniņtērpi, kas teju pilnībā kopē cilvēka ķermeņa anatomiju, būtu nopietns izaicinājums katram konservatīvam musulmanim, kurš audzināts ticības garā un pārliecināts, ka tikumīgas meitenes piesedz miesu.

Šo informāciju sagrozījusi krievu ziņu aģentūra Interfax, kura uzlikusi Neatkarīgās rakstam virsrakstu „Bēgļu pieplūduma dēļ Latvijas skolās aizdomājas par mini svārku aizliegumu.” Protams, šo rakstu pārpublicējuši arī citi ziņu portāli un virsrakstu daiļskanībā aizgājuši cits par citu tālāk. Labākais no tiem būtu portāla ren.tv virsraksts: „Latvijas skolās bēgļu pieplūduma dēļ aizliegs mini svārkus”.

Arī pats raksta autors, žurnālists Imants Vīksne portālam nra.lv atzinis, ka virsraksts un informācija krievu valodā publicētajā rakstā ir sagrozīta. Tāpat interesanti, ka ziņu aģentūra Interfax savā rakstā atsaukusies nevis uz Neatkarīgo Rīta Avīzi, bet jau uz pārtulkotu un sagrozītu I. Vīksnes raksta versiju publicētu portālā „Российская газета”, vien norādot atsauci, ka minētā avīze informāciju ņēmusi „atsaucoties uz latviešu presi.”

UZZIŅAI:

Interfax ir viena no lielākajām Krievijas ziņu aģentūrām, kura nodarbina vairāk nekā 1000 žurnālistu, ražo ap 1500 ziņu dienā un kuras redakcijas atrodas, Londonā, Ņujorkā, Frankfurtē, Honkongā, Šanhajā, Deverā, Maskavā, Kijevā, Minskā un Almati.

Oriģinālo Neatkarīgās Rīta Avīzes rakstu „Skolniecēm var nākties pārskatīt garderobi musulmaņu dēļ” lasiet šeit:http://nra.lv/latvija/150158-skolniecem-var-nakties-parskatit-garderobi-musulmanu-del.htm