Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Skolniecēm var nākties pārskatīt garderobi musulmaņu dēļ

© F64

Tajās Eiropas valstīs, kur strauji pieaug migrantu skaits no Austrumiem un Āfrikas valstīm, izglītības iestādes saskaras ar jauniešu dzimumdziņas radītām problēmām. Kas eiropiešu puikām meiteņu apģērbā un uzvedībā šķiet pašsaprotams, musulmaņu jauniešos izraisa vētrainu reakciju.

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) līdz šim gan nav saņēmis šāda rakstura sūdzības – nedz no vietējo audzēkņu vecākiem, nedz iebraucējiem. Taču dienesta vadītāja Inita Juhņēviča pieļauj, ka nākotnē, musulmaņu bērnu skaitam Latvijā pieaugot, skolām var nākties pārskatīt un atsvaidzināt savus iekšējās kārtības noteikumus. Šis esot vienīgais veids, kā reglamentēt skolēnu ģērbšanos. Nevienā likumā vai Ministru kabineta noteikumos nav rakstīts, cik īsi drīkst būt skolnieču svārki vai cik caurspīdīgas blūzes. Arī iekšējās kārtības noteikumi visbiežāk aprobežojas ar vispārīgiem ieteikumiem – apģērbam jābūt tīram, kārtīgam, lietišķam. Centimetri vai gaismas caurlaidība netiek norādīti, jo, kā atzīst IKVD vadītājas vietniece Andra Šenberga, – ētikas un estētikas normas likumos nekad netiek liktas. Tās ir pašsaprotamas, taču ne precīzi ierāmējamas. Tāpēc arī tādas problēmas ar Saeimas paģērēto tikumiskās audzināšanas iekļaušanu mācību procesā.

Tomēr citās kultūrās ētikas un estētikas normas būtiski atšķiras. Un kā atzīst I. Juhņēviča: «Uz ko mūsu puiši nereaģē, bēgļu puiši var reaģēt pilnīgi citādi.» Piemēram, mūsdienīgi treniņtērpi, kas teju pilnībā kopē cilvēka ķermeņa anatomiju, būs nopietns izaicinājums katram konservatīvam musulmanim, kurš audzināts ticības garā un pārliecināts, ka tikumīgas meitenes piesedz miesu, nevalkā augstpapēžu kurpes, pirms kāzām neielaižas dzimumsakaros un tādā garā.

Attiecībā uz situāciju Latvijas skolās šie pagaidām ir vien pārspriedumi, jo musulmaņu jaunieši ir uz rokas pirkstiem saskaitāmi. Taču drīzumā situācija var radikāli mainīties – Latvijai potenciāli atvēlēto migrantu skaits strauji pieaug, un Vācija vispār vēlas atcelt kvotu griestus. Pati Vācija arī saskārusies ar problēmām skolās – šopavasar.

Kopējā bēgļu pārvietošanas plāna ietvaros daļa Vācijā iebraukušo migrantu tika izvietoti nelielajā Pokingas pilsētiņā Austrijas pierobežā. 200 sīriešu – tieši blakus vietējās ģimnāzijas sporta zālei. Skolas direktors Martins Thalhammers drīz vien bija spiests nosūtīt savu audzēkņu vecākiem vēstuli ar lūgumu pārskatīt atvašu garderobi, proti, pašu meiteņu drošībai, viņu rokām un kājām ir jābūt nosegtām, tāpat jāizvairās no pieguloša apģērba. Vēstulē skaidrots, ka Sīrijas pilsoņi ir galvenokārt musulmaņi un runā arābu valodā. Viņiem ir atšķirīga kultūra, un izaicinoši topi, blūzes, šorti un minisvārki «var radīt pārpratumus». Šī ir netieša norāde uz seksuāliem uzbrukumiem, ko piedzīvojušas jaunās sievietes ne vien Vācijā, bet arī citās valstīs, kur ir liels trešo pasaules valstu pilsoņu īpatsvars. Par daudzajiem izvarošanas gadījumiem īpaši satraucas Zviedrija.

Notikumu Pokingā plaši aprakstīja daudzi Vācijas mediji. Die Welt intervēja kādu vietējo politiķi, kurš anonīmi pauda atbalstu skolas direktoram, jo viņa spertais solis bijis absolūti nepieciešams: «Kad musulmaņu pusaudžu puikas dodas uz peldbaseinu, viņi apstulbst, redzot meitenes bikini.»

Ģimnāzijas direktors vēstules izplatīšanu savukārt skaidro šādi: «Tā ir mana atbildība atgādināt visiem, ka šeit sastopas divas kultūras.»

Drīzumā tās sastapsies arī Latvijas skolās.