PBK esot apmelojis Labdaris.lv un nodarījis kaitējumu slimai meitenei

© ekrānšāviņš

2015. gada 15. jūlijā raidījumā “Latvijas Laiks” Pirmajā Baltijas Kanālā pārraidīja sižetu par trūkumcietēju savstarpējām attiecībām ar labdarības fondiem Latvijā. Kanāla reportieri nekautrējās izmantot sižetā nepatiesus un tīši melīgus komentārus, kuri bija vērsti pret viena Latvijas labdarības fonda darbību, raksta Labdaris.lv pārstāvji.

Stāsts sākās 2015. gada 16. jūnijā, kad Labdarības fondā Labdaris.lv vērsās Jekaterina Ļebedeva. Meitene ir smagi slima – slimība pēdējos 10 gadus nav ļāvusi viņai izkļūt no gultas. Operācijai bija nepieciešama milzīga summa – 42 535 eiro. Ar lūgumu palīdzēt līdzekļu vākšanā ārstēšanai šī meitene vērsās fondā Labdaris.lv.

Fonda pārstāvji nekavējoties satikās ar meiteni, sīki izstāstīja par palīdzības sniegšanas iespējām. Saņemot detalizētu konsultāciju, Jekaterina iesniedza oficiālu iesniegumu, kurā norādīja nepieciešamo summu, līdzekļu vākšanas mērķi un iesniedza arī visus dokumentus, kuri pierāda nepieciešamību steidzami veikt operāciju. Ņemot vērā, ka līdzekļi operācijai ir jāsavāc jau līdz 1. septembrim, meitene ar labdarības fondu mutiski vienojās, ka līdzekļu vākšanu ir jāsāk pēc iespējas ātrāk, jo katra diena ir svarīga (LR likumdošana paredz tādu vienošanās veidu – autora piezīme).

Izprotot visu situācijas nopietnību, Fonds Labdaris.lv bija pretimnākošs slimajai meitenei un organizēja līdzekļu vākšanu pirms vēl līgums par palīdzības sniegšanu bija noslēgts – balstoties uz meitenes iesniegumu un medicīniskajiem dokumentiem kā apstiprinošiem dokumentiem labdarības palīdzības sniegšanai. Saskaņā ar Latvijas likumdošanu pilnīgi pietiek ar šiem dokumentiem, lai uzsāktu palīdzības sniegšanu.

Ar meitenes atļauju Labdarības fonds Labdaris.lv izveidoja preses relīzi par meitenes nelaimi un nosūtīja to Latvijas ziņu portāliem bezmaksas publicēšanai, kā arī ievietoja sociālajos tīklos. Par slimo meiteni tika uzņemts arī aizkustinošs video, ko fonda pārstāvji izvietoja sociālajos tīklos.

 Jekaterinas traģiskais dzīves stāsts un satraukums par to, vai izdosies līdzekļus savākt pietiekami ātri, tika izmantots ļaunprātīgiem nolūkiem – sensācijas radīšanai un labdarības fondu darba nomelnošanai. 2015. gada 15. jūlija vakarā Pirmajā Baltijas kanālā pārraidīja sižetu, kurā ietverta nepatiesa un nomelnojoša informācija.

Kanāla reportiere Irina Nežina nolēma izveidot sižetu par trūkumcietēju savstarpējām attiecībām ar labdarības fondiem. Sižets gan neatbilda tā pieteikumam – tajā apskatīja tikai vienu līdzekļu vākšanas gadījumu, turklāt tajā ietvertā informācija par praktiskiem un juridiskiem jautājumiem neatbilst patiesībai. Pārraidītais sižets rada jautājumus – kas to sagatavoja, kas to akceptēja, kāpēc to pārraidīja un kas no tā gūst labumu. Meitenei, kurai nepieciešama operācija, tas var nodarīt kaitējumu, jo met ēnu gan uz labdarības fondu, kas viņai palīdz, gan uz viņas izvēlēto veidu ziedojumu vākšanai.

Sižeta veidošanā informācija tika pasniegta tā, ka fonds, nenoslēdzot līgumu ar trūkumcietēju, ir pārkāpis likumu un tādam fondam esot jāatņem sabiedriskā labuma organizācijas statuss. Taču sižetā netika minēts, ka fondam ir gan meitenes iesniegums, gan visi apstiprinošie dokumenti, gan vienošanās ar Jekaterinu par palīdzības sniegšanu. Kanāla reportiere Irina Nežina tika par to  informēta pirms sižeta palaišanas ēterā. Turklāt Labdaris.lv pārstāvis ir sniedzis kanālam interviju un komentārā detalizēti visu paskaidroja, un uzrādīja visu faktisko informāciju, kuru vēlāk vēl papildināja arī fonda priekšsēdētājs telefonsarunā ar Irinu Nežinu. Bet visi šie kadri un informācija netika iekļauta video sižetā. Veikli montējot videomateriālus, izgriežot to, kas varētu dot pilnīgāku ainu par situāciju, un saliekot kadrus pašiem izdevīgos veidos, Pirmā Baltijas Kanāla pārstāvji apmeloja fonda darbu un pasniedza skatītājiem Labdaris.lv tēlu negatīvā, nomelnojošā veidā. Tāpat jāmin, ka tulkojums uz krievu valodu intervijas fragmentam, ko sniedza fonda pārstāve, veikts ļoti nekvalitatīvi un tajā ir pateiktas frāzes, ko attiecīgajā fragmentā fonda pārstāve vispār nesaka.

Par filmēšanas grupas nekompetenci liecina arī operatora uzvedība. Viņš, intervijas laikā ar Labdaris.lv fonda pārstāvi Simonu Šjadīti, kas pati nodarbojas dažādu sižetu veidošanu, izteica divdomīgus piedāvājumus doties ar viņu uz pludmali. Jaunā meitene bija ļoti pārsteigta par šādu uzvedību. Līdz ar to rodas jautājums, ka, iespējams, Pirmā Baltijas Kanāla filmēšanas grupa ir kļūdījusies ar tēmas izvēli sižetam un operators domāja, ka ir devies filmēt sižetus par prieka mājām, nevis par cilvēkiem, kuri cenšas darīt labus darbus un palīdzēt tiem, kuri ir nonākuši neapskaužami bēdīgās situācijās.

Atliek vien minēt, kā televīzijas kanāls atļāvās rīkoties tik neprofesionāli un tuvredzīgi. Vai mums jārēķinās, ka apmelojošu un nomelnojošu sižetu par Fondu Labdaris.lv sagatavošana un pārraidīšana Pirmajā Baltijas Kanālā turpināsies?

Autors: Labdarības Fonds Labdaris.lv

Latvijā

Pēc tam, kad 26.augustā vairāki desmiti scientoloģijas piekritēju pieņēma lēmumu par draudzes dibināšanu, ir iesniegts pieteikums par draudzes "Scientology" reģistrāciju Reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrā, aģentūru LETA informēja draudzes pārstāve Inga Cironka.

Svarīgākais