Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Pārbauda draudus nogalināt Mūrnieci

© f64

Iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (JL) satraukto reakciju uz incidentu, kad piektdien pie skolas tika fotografēti viņas bērni, iespējams, var izskaidrot ar to, ka šis ir jau otrais psiholoģiskais uzbrukums viņai divu dienu laikā. Ceturtdien ministre saņēmusi ķengu pilnu vēstuli ar draudiem viņu nogalināt.

Pēdējo incidentu iespaidā iekšlietu ministre lūgusi nodrošināt sev pastiprinātu apsardzi.

„Tu esi cūka, lops. Es tevi izvarošu, apaugļošu un nositīšu,” rakstīts vēstulē, ko Neatkarīgajai citēja Linda Mūrniece. Vēstuli it kā sūtījis kāds Kristaps Biedriņš, bet nav zināms, vai vārds ir īsts. E-pasta adrese, no kuras sūtīta draudu vēstule reģistrēta portālā inbox.lv. Tā ceturtdien nosūtīta uz Iekšlietu ministres biroju un, kā jebkura elektroniska vai rakstiska vēstule, tikusi reģistrēta lietvedībā. „Šobrīd Drošības policija pārbauda draudu nopietnību,” informēja ministre. Mūrniece uzskata, ka sabiedrībai jāzin, "ar kādiem vārdiem tiek draudēts politiķiem", tādēļ nolēmusi publiskot tās rupjo tekstu.

Krimināllikuma 132. pants par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti, paredz sodīšanu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Aģentūrai LETA Mūrniece atklāja, ka piektdienas pēcpusdienā bija aizbraukusi uz skolu pretī bērniem un redzējusi, kā Neatkarīgās policistu arodbiedrības pārstāvis Andrejs Melnalksnis pie skolas ārdurvīm ar fotoaparātu gaidījis iznākam viņas bērnus un vēlāk sācis viņus fotografēt. Savukārt Melnalksnis skaidro, ka patiešām piektdien atradies pie skolas Baložos, bet apgalvo, ka neesot fotografējis konkrēti Mūrnieces bērnus, jo viņus nepazīstot. Viņš esot iemūžinājis iekšlietu ministres dienesta automašīnu Audi A6, ar kuru ik dienu, pēc Baložu iedzīvotāju stāstītā Melnalksnim, tiekot pārvadāti divi bērni. Melnalksnim pat esot piesūtītas Baložu iedzīvotāju uzņemtās fotogrāfijas.

Mūrniece aģentūrai LETA sacīja, ka tiešām ar dienesta auto uz skolu ved bērnus, jo tas ir pa ceļam uz darbu, un nereti bērni uz skolu tiek aizgādāti jau pulksten 7 no rīta. „Pie mana darba laika nav iespējams nodrošināt aukles pakalpojumus, un tas nav nekāds pārkāpums, ja pa ceļam uz darbu vai mājām es mašīnā vedu arī savus bērnus,” uzskata Mūrniece.

Neatkarīgajai Mūrniece skaidroja, ka ir viena no trim valdības amatpersonām ieskaitot premjeru un aizsardzības ministru, kuriem apsardze un līdz ar to dienesta automašīna jānodrošina 24 stundas diennaktī. Šo drošības noteikumu dēļ viņa ar privāto auto savus bērnus pat gribēdama nevarētu nogādāt darbdienu rītos uz skolu, iekšlietu ministre arī nesaskata neko nepareizu, ja pa ceļam no mājām uz darbu dienesta auto paņem savus bērnus. Mūrniece noliedza, ka dienesta auto speciāli sūtītu pakaļ bērniem uz skolu. Pie Baložu skolas abas atvases tiekot sagaidītas tajos retajos gadījumos, kad iekšlietu ministrei laicīgi izdodas beigt darbu.

Melnalksnis aģentūrai LETA stāstījis, ka piektdien viņam bijušas citas darīšanas Baložos, tādēļ nolēmis pats savām acīm apskatīt, vai tiešām Mūrniece savu dienesta automašīnu izmanto nelietderīgi. Viņš pamanījis, ka noteiktā laikā pie skolas piebrauca Mūrnieces dienesta automašīna, kurā atradās šoferis, bet pēc tam katrs no savas puses pa aizmugurējām durvīm iekāpa divi bērni. Pēc aptuveni piecām minūtēm Melnalksnis šo automašīnu jau bez bērniem redzējis izbraucam no Baložiem, kas liekot domāt, ka bērni tiekot aizvesti uz netālu esošajām mājām. Melnalksnim esot fotogrāfijas ar tādu pašu ainu 8. janvārī. Turklāt toreiz pie skolas bērnus gaidījusi arī trafarēta policijas automašīna.

Laikā, kad visur un visu iedzīvotāju slāņu makos valda krīze, Melnalksnis šādu ministres rīcību uzskata par valsts līdzekļu izšķērdēšanu. Viņaprāt, Mūrniecei vajadzētu pamest savu amatu.