Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vaidere: Grieķija saņem to, ko ir pelnījusi

© f64

Grieķijas pašreizējā valdība ir mērķtiecīgi gājusi uz patlaban notiekošo ekonomikas sabrukumu un tā saņem to, ko ir pelnījusi, intervijā "Rietumu radio" sacīja Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere ("Vienotība").

 

"Sekoju ziņām, ko Grieķijas valdība stāsta savai tautai, un ir zināma līdzība pat ar Krieviju - Grieķijas tautai tiek regulāri melots par patieso situāciju. Vainota tiek nevis pašu neprasme, bet starptautiskie aizdevēji, un lielākais ienaidnieks ir Vācija," sacīja Vaidere.

Viņasprāt, ja svētdien Grieķijā plānotajā referendumā nobalsos pret starptautisko aizdevēju pieprasītajām reformām, nav citu iespēju kā Grieķijai aiziet no eirozonas, jo Grieķija nostātos līdzās dažām Āfrikas valstīm, kuras neatdod savus parādus.

Ja šis scenārijs īstenosies, grieķu tautai sāksies ļoti grūti laiki, jo būs jādzīvo tikai ar to, ko paši nopelna, "un tas nekādā gadījumā nav daudz, jo valsts ekonomikā nav veiktas nekādas reformas", sacīja Vaidere. "Es neapskaužu vienkāršos grieķus."

Viņa arī uzsvēra, ka Grieķijai parādi ir jāatdod. 2010.gadā aizdevēji atlaida lielu daļu parādu, taču atkārtots šāds solis būtu ļoti slikts politiskais signāls citām valstīm, kuras savas saistības pilda.

"Var nākt tikai tik daudz pretī, ko Eiropas Komisija (EK) arī ir darījusi, pagarinot aizdevumu programmas un aicinot uz saprātīgām reformām, taču parādi ir jāatdod," sacīja Vaidere. "[Grieķijas finanšu ministrs Janis] Varufakis ar [Grieķijas premjerministru Aleksi] Cipru ir ņirgājušies par starptautisko sabiedrību, par EK, par aizdevējiem - šī lielā naudas tērēšana, kas visu laiku ir notikusi, šīs bezgalīgi daudzās sanāksmes."

Jau ziņots, ka EK prezidents Žans Klods Junkers šodien nāks klajā ar priekšlikumiem Grieķijas maksātnespējas novēršanai, tomēr Grieķijas valdība līdz šim noraidījusi kreditoru piedāvājumus, paziņojot, ka prasības izraisītu recesiju un ka piedāvātās summas nav pietiekamas.