Dombrovska demisija bijusi pārsteigums ministriem

Premjera Valda Dombrovska (V) atkāpšanās bijis negaidīts pārsteigums arī daudziem ministriem.

"Man tas ir pārsteigums, ka šodien premjers ir paziņojis par savu demisiju, taču tajā pašā laikā es augsti respektēju viņa lēmumu un to, ka premjers šajā situācijā ir uzņēmies atbildību par traģiskajiem notikumiem Zolitūdē," norāda zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

"Mēs esam izdarījuši ļoti lielu darbu nākamā plānošanas perioda likumdošanas ieviešanā Latvijā, un patlaban palikuši pēdējie metri, lai ar 2015.gadu to realizētu. Līdz šim sadarbība ar premjerministru Dombrovski, zemkopības ministri Laimdotu Straujumu un pārējo nozaru ministriem ir bijusi konstruktīva," atzina "Zemnieku saeimas'' priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Kultūras ministre Dace Melbārde Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) atkāpšanos no amata uzskata par vīrišķīgu soli.

"Būtu normāli, ja šādu soli spertu arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), jo domes pakļautībā ir institūcijas, kuras atbild par būvniecību Rīgas pilsētā, norādīja

Melbārde.

Ministre turpinās veikt savus amata pienākumus, cik ilgi tas būs nepieciešams. Viņa turpinās darīt jau ieplānotos darbus, svarīga ir arī gatavošanās nākamajam gadam, kad Rīga būs kultūras galvaspilsēta.

Taujāta,  par Dombrovska demisiju Veselības ministre Ingrīda Circene (V) norāda, ka valdībā visi strādā kopīgi un kopīgi uzņemas politisku atbildību par Zolitūdes traģēdiju.

Savukārt labklājības ministre Ilze Viņķele (V) šodien premjera lēmumu nekomentēs, 

Eiropas Parlamenta (EP) Godmanis sacīja: "Dombrovskis (V) pats ir pieņēmis lēmumu, un ļoti grūti to ir vērtēt no malas. Pozitīvi, ka premjers ir uzņēmies atbildību par notikušo un parādījis labu piemēru, bet grūti teikt, vai tas novedīs pie lielākas stabilitātes valstī. Ļoti svarīgi, lai pašreizējā situācija neaizēno akūtos uzdevumus - tiesībsargājošo instanču veikto izmeklēšanu un darbu pie nepieciešamajām likumdošanas izmaiņām".

Otrs Eiropas Parlamenta (EP) deputātam Kārlis Šadurskis (V) savukārt norādīja, ka cilvēciski ir ļoti žēl, ka ir atkāpusies sekmīgi strādājusī valdība. Savukārt kā valstsvīra rīcība Dombrovska atkāpšanās ir vērtējama ļoti pozitīvi.

"Līdz šim Latvijā ar politisko atbildību uztvēra atkāpšanos pēc notiesājoša tiesas sprieduma. Tagad ir parādīts piemērs, ka politiskā atbildība paredz no amata atkāpties cilvēkiem, kas nav tieši saistīti ar konkrēto notikumu," norādīja Šadurskis.

Viņš skaidroja, ka visa sabiedrība ir solidarizējusies ar desmitiem cilvēku, kuriem traģēdija Zolitūdē ir sakropļojusi dzīvi, un tagad solidarizēšanās ir jāveic arī politiķiem.

Vaicāts par nākamās koalīcijas aprisēm, Šadurskis neizslēdza iespēju, ka nākamajā koalīcijā būs arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Viņš gan cer, ka jauno valdību neveidos Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam paklausīgā apvienība "Saskaņas centrs".

Jau ziņots, ka Dombrovskis šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu paziņoja par atkāpšanos no amata.

Premjers skaidroja, ka tādā veidā viņš uzņemas politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, kurā gāja bojā 54 cilvēki. Nepieciešama valdība, kas saņem Saeimas vairākuma atbalstu un spēj risināt situāciju, kas ir izveidojusies valstī, atzina Dombrovskis.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.