Bažas par nedrošo veikalu "Maxima" bijušas jau pēcpusdienā; evakuācija nav sākta

© F64 Photo Agency

nra.lv rīcībā ir informācija, ka tehniskas problēmas veikalā "Maxima" pamanītas ap plkst. 16 un jau tad skanējuši ieteikumi pircējiem pamest telpas, bet veikala darbinieki nav panākuši, lai tā tiešām notiktu.

Pieļaujams gan, ka apdraudēto cilvēku skaitu tas samazinājis. Nekāds skaidrojums par notikušo no uzņēmuma vakar vakarā netika dots. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests nelaimi apstiprināja ap pusseptiņiem vakarā. Pēc dienesta preses pārstāves Ingas Veteres teiktā, sākotnēji uz notikuma vietu nosūtītas 13 ugunsdzēsēju mašīnas. Diemžēl ir pārliecība, ka pati glābšana izvērtusies par nākamo traģēdiju, jo arī glābēji ir starp bojā gājušajiem. Viena veikala siena sagruvusi laikā, kad glābēji centušies atbrīvot veikala telpu no gruvešiem. Saprotams, ka Latvijas VUGD darbiniekiem nav ne tehnikas, ne iemaņu, kā rīkoties situācijās, kādās adekvātāk reaģētu zemestrīču rajonos dzīvojoši cilvēki.

Pirmajās pāris stundās ar glābēju, gan pašu cietušo spēkiem no veikala izdevās izkļūt vairākiem desmitiem cilvēku, kas nelaimes brīdī visvairāk paveicies. Visticamāk, ka veikalā bija palikuši vēl citi cilvēki, kuru atbrīvošanai vajadzēja tehniku, kādu pie veikala izdevās savākt līdz plkst. astoņiem. Šorīt jau vajadzētu būt skaidram, ko izdevies panākt ar autoceltņu u.c. ierīču palīdzību.

Glābšanas darbu turpinājumā tika nozāģēti ap veikalu augošie koki, lai varētu piekļūt ēkai no sāna.

Visos notikuma liecinieku stāstos figurē milzīgs troksnis griestu iegāšanās laikā. Šobrīd būtu pārsteidzīgi pilnībā izslēgt sprādziena iespēju, bet ticamāk šķiet pieņēmums par kļūdu, kuras izcelsmē vēl nāksies dalīt arhitektu, celtnieku un ēkas apsaimniekotāju vainu. Proti, uz veikala bijis paredzēts veidot dārzu un bijusi savesta zeme, kas pēdējo dienu lietavu laikā tā samirkusi, ka ēkas jumta konstrukcija to nespējusi noturēt. Jāatgādina, ka sagruvušais Maxima  veikals tika atklāts 2011. gadā un atzīts par vienu no trim labākajiem Latvijas arhitektūras darbiem attiecīgajā gadā.

Jumts iebrucis uz veikala Drogas un Maxima piena un gaļas nodaļas. Kāda aculieciniece, uz jautājumu, cik cilvēku bija veikalā, atbildēja: "Ļoti daudz. Tas taču bija laiks, kad cilvēki pēc darba iepērkas." Dažiem cilvēkiem izdevies tikt laukā, bet tad slīdošas dzelzsbetona konstrukcijas nosprostojušas durvis.  Glābēji vēl nebija atrīvojuši ceļu no drupām, lai tiktu pie durvīm, kad notika vēl viens nogruvums.

Zināms ka ir divi mirušie ir VUGD darbinieki, kas bija devušies iekšā veikalā.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.