Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

Forums LĪDERE iedvesmo kļūt par līderi sev pašai

© Forums "Līdere"/publicitātes foto

Forums LĪDERE jau piekto gadu pulcēja sievietes, lai dienas garumā ļautu izelpot ikdienas darbos sakrājušos spriedzi, satikt kolēģes un citas uzņēmīgas dāmas labi koordinētā, bet nepiespiestā gaisotnē un, galvenais, smeltos emocijas un atziņas no dažādu jomu speciālistiem.

Šogad Forums LĪDERE norisinājās svētku noskaņās, jo piecu gadu laikā pasākums ir izaudzis līdz Ķīpsalas izstāžu halles mērogiem, klātienē pulcējot 1700 sievietes.

Pasākuma koncepts ietver sievietes dzīves dažādās šķautnes un lomas. Kā minēja viena no lektorēm - Armine Movsisjana - ja kāds spēj multitaskot, tad tā ir sieviete.

Forums "Līdere"/publicitātes foto

2022.gada forumu atklāja Ināra Mūrniece, Saeimas priekšsēdētāja, stāstot par sievietes dzīvi politikā, atklāja savus novērojumus, ka sievietes politiķes ir prasīgākas pret sevi, bet sievietes vēlētājas ir prasīgākas pret sievietēm politikā. Mūrniece iedrošināja pašām izlemt, kas un kur ir stikla griesti, pēc kuriem sieviete nolemj tālāk pa karjeras kāpnēm nevirzīties.

Sabiedrībā aktuālais jautājumu par sievietes un vīrieša līdztiesību caur humoristisku prizmu apskatīja bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja un Latvijas Universitātes profesore Sanita Osipova, pastāstot, ka līdztiesības jēdziena patiesā nozīme ir līdzvērtīga atbildība.

Smiekli pāršalca klausītāju auditoriju, kad Osipova norādīja, ka nereti vīramāte un sieva sacenšas par to, kurai klausīs pilngadīgs vīrietis.

Stipra sieviete - bieži dzirdēts vārdu savienojums, bet kas aiz tā slēpjas atklāja bijusī iekšlietu ministre un uzņēmēja Linda Mūrniece, nereti spiediens no apkārtējās pasaules un jautājumu risināšanas steidzamība neļauj nebūt stiprai. Novadīt bēru ceremoniju mātei, kura agrā bērnībā pametusi, kad jautājumi nekad negūs atbildes, liecina par gara spēku, kāds piemīt tikai stiprām sievietēm.

Arī neatteikties no sapņa, kad veiksme ir novērsusies, ir stipras sievietes pazīme. Iluzionisma teātra dibinātāja Dace Pecolli lika atcerēties, cik nozīmīgi ir sapņot un ticēt brīnumiem, aizdomāties, kā kļūt vēl labākai mūzai savam vīrietim.

Sievietes, kuras rūdījušas dzīves pārbaudījumi un sāpes, liek raudzīties uz attiecībām un ģimeni citādāk. Foruma laikā slapjas acis bija lielākajai daļai sieviešu, kad ar savu dzīvesstāstu dalījās grāmatas “Pieneņpūka” autore un trīs dēlu mamma Sanita Ziediņa. Vienam no dvīņu puikām ir ar īpašas vajadzības, Artūrs dzīvi tver ar acīm. “Īpašie bērni ir mīlestība - sarežģīta, neizprotama un ļoti, ļoti stipra,” teica Sanita.

Mīlestības saites ir tās, uz kurām paļaujamies visvairāk. Kristīne Anže, TV3 Ziņu dienesta vadītāja, dalījās ar māsas zaudējuma stāstu un iedrošināja meklēt savu metodi, kā sazemēties un nepazust bailēs. Visam ir vajadzīga laiks, arī, lai atrastu ceļu atpakaļ pie sevis, iemācītos pa īstam mīlēt un lolot savu ķermeni.

Forums "Līdere"/publicitātes foto

Par cīņu ar vēzi un attiecību atjaunošanu ar sevi un ģimeni, stāstīja Inita Sila, žurnāliste un grāmatu autore. Mīlestības valodas ir dažādas, līdzīgi, kā bērnu kopšanas atvaļinājumu, Sila pieņēma lēmumu par atvaļinājumu, kurā rūpēties par vecākiem un viņu mīļo dārzu.

Lai saprastu, kas ir sieviete - līdere, tomēr neiespējami iztikt bez vīriešiem, savas jomas līderiem.

Filozofs un profesors Vents Sīlis norādīja uz vīrieša atbildību tajā, ka sievietei vairs nav izvēles nebūt stiprai: “Bieži vien aiz stipras sievietes stāv vīrieša bezatbildība vai pat nodevība.” Runājot par partnerattiecībām minot to, ka visi vēlas blakus kādu, kurš ne tikai spēj novērtēt, bet arī izturēt.

Sabiedrībā novērtētais garīgais līderis un Integrālās izglītības institūta direktors Juris Rubenis dalījās ar stāstu par savu ceļu, kā atgūt spēju just, paust emocijas. Aicināja uzdrīkstēties izkrist no rāmjiem. “Iespējams, krist sevī ir vienīgais veids, kā vispār kaut ko atklāt par sevi, ” teica Rubenis.

Lektoru runas mijas ar muzikāliem un deju priekšnesumiem, par atziņām, kuras var gūt dejā, par partnera sadzirdēšanu un ļaušanos stāstīja tango dejas pasniedzēji, partneri uz skatuves un dzīvē Ginta Gaumala un Gundars Graiksts.

Kā mazu feministisku humoru, varēja uztvert faktu, ka labierīcības bija paredzētas tikai sievietēm, vīriešu tualetei nomainot zīmi uz durvīm un pārveidojot pisuārus par ziedu vāzēm. Paliek noslēpums, kur dabas balss saukti, devās vīrieši, kas uzstājās forumā, vai nodrošināja tā norisi.

Starpbrīdī, baudot uzkodas un kafiju, foruma dalībniecēm bija iespēja reklāmas stendos iepazīties ar dažādiem uzņēmumiem, saņemot dāsnas atlaides produkcijai un pakalpojumiem. Lai gan pasākumam bija skaidra, iepriekš zināma struktūra, bija jūtama brīva atmosfēra.

Iedvesmojoša ir cilvēcība, atklātība un drosme dalīties ar šaubām, neveiksmēm, nekautrēties par uztraukumu, trīcošām rokām.

Foruma nosaukums uzliek augstu latiņu, dalībnieces sagaida sastapšanos ar līderiem, iespējams, pats vērtīgākais - pasākuma laikā, ieklausoties pārsteidzoši atklātos dzīvesstāstos, notiek sastapšanās ar katras pašas iekšējo līderi.