Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Personības

VAKARA ZIŅAS: Indriksone braši turas uz skatuves jau 65. sezonu

© Ingrīda Punka

Latvijas Nacionālā teātra aktrise Baiba Indriksone (84) šogad uzsāk savu 65. teātra sezonu. Katras sezonas sākums latviešu kulta filmas «Limuzīns Jāņu nakts krāsā» Olitas lomas atveidotājai ir lieli svētki. Tautā iemīļotā aktrise pašlaik ir vecākā aktrise Nacionālajā teātrī, taču tajā pašā laikā spēj darboties kopumā trīs teātros un veltīt laiku savai ģimenei.

Uz skatuves visa dzimta

Aktrise Baiba Indriksone savu aktrises karjeru aizsāka 1951. gadā. Pirmos piecus gadus māksliniece bija jaunākā aktieru vidū, taču tagad vecākā. Aktrise stāsta, ka 65 gadi teātrī ir paskrējuši ļoti ātri. Katras sezonas pirmā diena Indriksonei ir kā īpaši svētki: «Vienmēr notiek kaut kas interesants, taču pats svarīgākais, ka atkal esmu kopā ar saviem teātra cilvēkiem. Ar gadiem visi man paliek arvien mīļāki, un tagad mums ir tik forši jaunieši! Novēlu viņiem veiksmi un lai arī viņi nodzīvo garu, garu skatuves mūžu.» Neraugoties uz savu pieklājīgo vecumu, jau no pagājušajās sezonas aktrise darbojas trīs teātros -Nacionālajā teātrī, Dailes teātrī un pat Nacionālajā operā. Aktrises ģimene ir cieši saistīta ar teātra un baleta skatuvi. Dēls Aivars Leimanis ir Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs, savukārt aktrises mazmeita Elza Leimane ir talantīga baletdejotāja. Jaunajā teātra sezonā slaveno aktrisi un viņas mazmeitu vienos iestudējums «Pērs Gints». Vecmāmiņa oktobrī kāps uz skatuves Nacionālajā teātrī, bet mazmeita uz operas un baleta skatuves.

Atvaļinājumu aizēno cīņa ar laima slimību

Vasaras atvaļinājumu aktrise pavadīja sava dēla Aivara mājās Jūrmalā, kur dzīvo jau vairākus gadus. Aktrise stāsta, ka mājās viņai ir balkons kā Džuljetai un liela egle kā Baibiņai. «Šogad bija pirmais atvaļinājums pa seniem laikiem, kad nevajadzēja nekur braukt. Pēc sezonas, protams, nogurums ir sakrājies, bet manā vecumā un profesijā nav jāiet uz darbu katru dienu,» atklāj Baiba. Spēkus jaunajai sezonai aktrise uzkrāja, atpūšoties mājās un baudot svaigo jūras gaisu. Par Baibas Indriksones fizisko formu rūpējas mazais sunītis. Lai labāk izprastu ģimenes mīluli, aktrise šovasar lasīja grāmatas par suņu psiholoģiju. «Viņš sver 2,5 kilogramus, bet, kad garām iet lielie sanbernāri, tad viņš rej tik drosmīgi, it kā būtu gatavs skriet ārā un klupt virsū lielajam sunim. Drosmīgs suns. Viņš mums ir liels mājas sargs,» nosaka aktrise.

Baiba Indriksone visu vasaru rūpējusies par savas ģimenes labsajūtu: «Katru dienu gādāju, lai ir ko ēst un ko dzert.»

Taču ne viss šovasar bijis tik gludi kā gribētos. Nesen aktrise piedzīvoja nepatīkamu notikumu un saslima ar laima slimību. Lai atgūtu veselību, skatuves māksliniecei vajadzēja dzert zāles un saskarties ar nepatīkamām izjūtām. «Paldies dievam esmu dzīva, kustos un turpinu braukt ar mašīnu,» savu prieku pēc atveseļošanās neslēpj Baiba.

84 gados kaislīga autobraucēja

Nacionālā teātra aktrise jau ilgus gadus vada automašīnu: «Es sāku braukt ar mašīnu kopā ar Rīgas HES būvētājiem un ekskavatoristiem. Toreiz Rīgas HES vēl nebija pat izrakts. Tā būvniecību uzsāka 1966. gadā. Iedomājieties, cik ilgi esmu pie stūres.» Aktrise sevi dēvē par švaku kājāmgājēju, tāpēc nepieciešamības gadījumā sēžas pie auto stūres. Indriksone ir priekšzīmīga autobraucēja un izvairās no ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanas. «Ja reiz likumi ir, tad tie ir jāievēro. Man arī ļoti negribas pārrunas ar policistiem. Bet tas nenozīmē, ka es velkos astē, vienkārši iekļaujos satiksmes plūsmā un, ja vajadzīgs, arī apdzenu,» ar saviem braukšanas ieradumiem dalās aktrise. Viņa atzīst, ka intuitīvi jūt, no kuriem braucējiem ir jāuzmanās un no kuriem ne. «Var jau redzēt, kurš trako uz ceļa. Ja jau tie braucēji grib trakot, tad lai jau. Svarīgi ir redzēt un just, kas apkārt tev notiek,» uzsver skatuves dīva.