Būt gudrai dziedātājai

«Koncerta ideja radās man iemīļotā gadalaika – pavasara – dēļ. Lai gan šobrīd ir saspringts laiks daudzo darbu un sesijas dēļ, ir skaisti – izejot no akadēmijas pusvienpadsmitos vakarā, debesis vēl ir gaišas, un tā ir tik patīkama izjūta... Saproti, ka šajā mirklī ir dzīvība. Tāpēc gribējās pašai pamuzicēt ko gaišu un skaistu,» saka soprāns Laima Lediņa, kurai šodien Lielajā ģildē lielkoncerts Mīlestības pavasaris.

 Vienu programmas daļu veido Sergeja Rahmaņinova romances, otru – latviešu komponistu solodziesmas.

Pienākumu Laimai šobrīd patiešām ir daudz, jo bez gatavošanās koncertam un eksāmeniem Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā viņa ir kormeistare Airas Birziņas sieviešu korim Rasa un Jāņa Kokina kamerkorim Muklājs. Mūziķe neslēpj, ka ir grūti, jo visa paveikšanai nepieciešams daudz laika, spēka un saņemšanās, tāpēc brīžiem viņu mākušas šaubas par koncerta nepieciešamību, kam viņa spītējusi un vadījusi sevi realizēt radušos ideju. «Ir jaunības maksimālisms, tāpēc gribas to un to,» daudzo pienākumu uzņemšanos raksturo Laima. «Kamēr viss izdodas un varu izdarīt, daru. Bet galvenais – ir jārūpējas par savu veselību, citādi pienāk mirklis, kad nespēj vairs paveikt nepieciešamo. Mūziķiem tas ir raksturīgi – mēs skrienam no vieniem darbiem pie otriem, bet mūzika palīdz un iedvesmo. Ir mirkļi, kad nav vēlmes redzēt nošu lapas un gribas darīt pilnīgi ko pretēju, bet brīdī, kad uzkāp uz skatuves, lai nodziedātu solo, vai nostājies kora priekšā, saņem enerģiju un dod to citiem. Arī klausoties, kā citi lieliski mākslinieki izpilda dižgaru darbus, rodu spēku saņemties un darīt pati.»

Laima ir daudzu starptautisku operdziedātāju konkursu laureāte, viņa ir absolvējusi Rīgas Doma kora skolu kordiriģēšanā un dziedāšanas specialitātē, pašlaik mācās 2. kursā JVLMA kordiriģēšanu un piedalījusies meistarklasēs pie Greisas Bambrijas un Renātas Skoto. Viņai ir 21 gads, un viņa saukta par vienu no daudzsološākajām un spožākajām latviešu soprāna balsīm. Mūziķe ir pārliecināta – šis ir brīdis, kad jāiegulda pēc iespējas vairāk laika zināšanu apguvē, lai radītu drošu ceļu uz absolūtu profesionālismu. Par spīti jaunībai un vēlmei to izbaudīt, viņa apzinās savas prioritātes un priekšroku dod pienākumu izpildei. «Līdz šim ir veiksmīgi izdevies gan baudīt jaunību un trakulīgo dzīvi, gan izdarīt visu, kas jādara,» viņa nosaka un min savus nākotnes plānus. «Esmu nelielās krustcelēs, jo mācos diriģēšanu, bet primārais mērķis tomēr ir dziedāšana – to man saka daudzi pasniedzēji, un pati to jūtu. Man tas ir jāiemācās līdz perfekcionismam, un visticamāk braukšu uz ārzemēm attīstīt dziedāšanas prasmi. Manuprāt, ir labi, ja dziedātājs ir gudrs. Visi pasaules slavenākie mūziķi patiešām tādi ir, un anekdotes par «stulbs un vēl stulbāks vokālists» nav patiesas. Atzītie dziedātāji ir intelektuāļi un saprot, kā notiek mūzikas virzība,» uzskata Laima un, pamatojot savu izvēli par padziļinātu dziedāšanas apguvi citviet Eiropā, bilst, ka vēlas atrast savu skolotāju.

Daudzas pēdējās vasaras Laimai pagājušas koncertos un meistarklasēs, tāpēc viņa teic, ka šovasar vēlētos vismaz nedēļu atpūsties un neko nedarīt, taču izskatās, ka arī šogad tas ies secen. «Būs koru olimpiāde, kurā jāpiedalās, un Gaudeamus dziesmu svētki, kuros man jādzied solo, tāpat ir vairākas meistarklases, kurās vēlos piedalīties, un konkursi. Pagājušajā gadā neizdevās aizbraukt ne uz vienu no tiem, tāpēc bija tukšuma izjūta, jo līdz tam kopš 2006. gada katru gadu piedalījos pat divos. Vasaras sezona būs piepildīta, bet uztveru to kā atpūtu no ikdienas rutīnas. Jā, tās būs mācības, bet cita veida. Esi citā vidē, mainās domas un izdodas atpūsties,» ir pārliecināta Laima.