Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra \ Atpūta

Brīvdienu ceļvedis kultūrā

Ko darīt nedēļas nogalē, kādiem kultūras vilinājumiem ļauties? Kurp doties vai varbūt labāk palikt mājās? Lemiet paši, jo kultūra ir pieejama arī, neizejot no mājas.

RĪGA 2014 TURPINĀS

Eiropas kultūras galvaspilsētas raibā notikumu virtene šonedēļ dod startu Laikmetīgā teātra programmai forte forte. Rīgas kinostudijā sestdien pulksten 19 un svētdien pulksten 18 Minhenes kamerteātra sniegumā iespējams redzēt Alvja Hermaņa iestudētos Vēlos kaimiņus, kas tapuši pēc Īzaka Baševisa Zingera darbu motīviem. Biļešu paradīzes informācija liecina, ka biļetes par 28,46 eiro vēl ir pieejamas. Ja tas jums šķiet pārāk dārgs prieks, izstāžu zālē Arsenāls Eiropas kultūras galvaspilsētas izstādes 1914 (attēlā) ietvaros sestdien pulksten 14 notiks rotaļlietu hospitālis, savukārt svētdien pulksten 15 būs diskusija ar projekta 1914 vadītāju Gintu GerhardiUpenieci. Par Arsenāla darba laikiem un ieejas maksu visu informāciju meklējiet www.lnmm.lv.

***

IZMEKLĒ APTIEKĀRS MELHIORS

Kamēr ziema mūs aplaimojusi tikai ar salu, aizmirstot iedot arī sniegu, ir patīkami iekārtoties uz silta un mājīga dīvāna, lai izlasītu kādu aizraujošu grāmatu. Vēsturiskā kriminālžanra cienītājiem varu ieteikt igauņu rakstnieka Indreka Harglas romānu Aptiekārs Melhiors un Olevistes baznīcas noslēpums. Tā darbība norisinās Tallinā 15. gadsimtā. Kāda slepkavība, kuras izmeklēšanā iesaistās aptiekārs Melhiors, noved viņu pie baisiem Tallinas senatnes noslēpumiem. Šis igauņu dižpārdoklis latviski tulkots ar igauņu kultūrkapitāla atbalstu, tulkojumu veikusi Maima Grīnberga – raita un izklaidējoša grāmata.

***

PIEMINOT KLAUDIO ABADO

Pieminot maestro Klaudio Abado, šo svētdien pulksten 21.30 kanāls Mezzo, ko piedāvā lielākie Latvijas kabeļtelevīziju operatori un Lattelecom televīzija, rādīs 2003. gadā Lucernā atskaņoto Mālera 2. simfonijas ierakstu. Pie Lucernas festivāla orķestra pults visā savā spožumā Klaudio Abado. Ierakstā piedalās solistes Eteri Gvazava un Anna Larsone, kā arī basku zemes koris no Sansebastjanas (Spānija) Orfeón Donostiarra.

***

JAKIŠS UN PUPČE

Rīgas Krievu teātris sestdien, 25. janvārī, lielajā zālē pulksten 19 piedāvā vienu no savdabīgākajiem pagājušās sezonas iestudējumiem Latvijā. Izraēlas režisora – viena no pretendentiem uz Spēlmaņu nakts balvu – Jevgeņija Arjē iestudētā «visskumjākā komēdija» Jakišs un Pupče vēsta par to, kā neglītā Pupče gribēja precēties un kā viņai tika atrasts tikpat dīvains līgavainis. Izrāde ir visnotaļ savdabīgs un izteiksmīgs vaibsts galvaspilsētas teātru repertuārā. Spriežot pēc interneta informācijas, biļetes vēl ir pieejamas dažādās cenu kategorijās. Lomās: Anatolijs Fečins, Jekaterina Frolova un citi.