Pasniegta viena no nozīmīgākajām godalgām literatūras nozarē

© unsplash.com

Ar 2024.gada Vācu grāmatu balvu godalgots rakstnieces Martīnas Hefteres romāns "Hey guten Morgen, wie geht es dir?" ("Hei, labrīt, kā klājas?"), pirmdien paziņoja žūrija.

Vērtētāji cildināja romānu kā gudri izstrādātu darbu ar "ļoti unikālu pievilcību".

"Romānā fascinējošā veidā apvienota nogurdinoša ikdiena ar mitoloģiskiem tēliem un kosmiskām dimensijām, ceļojot starp melanholiju un eiforiju, reflektējot par uzticēšanos un maldināšanu," norādīja žūrija.

59 gadus vecā autore dzīvo Leipcigā. Viņa ir ne tikai rakstniece, bet arī dejotāja un performanču māksliniece, tāpat kā viņas romāna galvenā varone.

Šī varone, 50 gadu vecumu sasniegusi sieviete vārdā Juno, dzīvo divās pasaulēs. Dienas laikā viņa rūpējas par smagi slimo vīru, bet naktīs ienirst internetā.

Tur viņa sarakstās ar tīmekļa romantisko attiecību krāpniekiem, kas, izmantojot viltus profilus, sazinās ar mīlas meklētājiem, lai viņus finansiāli izmantotu.

Juno nonāk kontaktā ar krāpniekiem no Nigērijas, taču slēpj savu patieso identitāti, un kādā brīdī vairs nav skaidrs, kurš kuru nodod.

Romāns ir arī par novecošanu, koloniālismu, alkām, draudzību un mīlestību.

Vācu grāmatu balva tiek uzskatīta par vienu no nozīmīgākajām godalgām literatūras nozarē, un pirmdien tā tika pasniegta jau 20.reizi.

Žūrija septiņu locekļu sastāvā izskatīja 197 romānus no Vācijas, Austrijas un Šveices.

Hefteres darbs bija viens no sešiem finālistiem.

Pērn uzvarētājs bija austriešu autors Tonio Šahingers ar romānu "Echtzeitalter" ("Īstais vecums").