Jaunais vadītājs: Opera ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas; tā ir ļoti stabilā finanšu situācijā

© Kaspars Krafts/MN

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina jaunais LNOB vadītājs Sandis Voldiņš.

Opera patlaban ir ļoti stabilā finanšu situācijā. Iepriekš gada laikā biļešu apgrozījums sasniedza trīs miljonus eiro, bet šogad šāda summa sasniegta jau pirmajā pusgadā. "Mums ir bāze, ko esam ļoti pacietīgi būvējuši, un tas ir finansiālais atspēriena punkts, uz kura nākamajos piecos gados var kaut ko uzraut," vērtēja Voldiņš.

Opera ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas. "Tā ir ne tikai atguvusies, bet arī pārspējusi visus iepriekšējos periodus," atklāja jaunais vadītājs.

Viņš paskaidroja, ka līdz šim ir izdevies pacelt atalgojumu operas un baleta mākslinieciskajam kolektīvam. "Kad ienācu operā 2019. gadā, atalgojums bija ārkārtēji zems. Pēdējos piecus gadus esam cīnījušies, lai to uzrautu kaut kādā normālā līmenī. Tas, ko pērn darījām, masīvi ejot gan medijos, gan pie politiķiem, ir rezultējies arī mūziķu atalgojuma kāpumā," pastāstīja Voldiņš.

Praksē tas esot redzams pēc tā, cik cilvēku piesakās konkursos. Operai bija "ārkārtīgi svarīgi" novērst mūziķu aizplūšanu pat uz tuvumā esošo Igauniju un Lietuvu, kur strādā virkne latviešu, jo tur ir iespēja saņemt lielāku atalgojumu. "Aizplūšanu izdevies nostopēt," secinājis Voldiņš, gan atzīstot, ka atalgojuma jautājumu nekad nav iespējams pilnībā atrisināt.

Voldiņš LNOB valdes priekšsēdētāja amatu sāks pildīt 4. novembrī, kad beigsies līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Egila Siliņa pilnvaru laiks amatā.

Svarīgākais