Pēc vērienīgiem pārbūves darbiem ekspluatācijā nodots Valmieras teātris

© Publicitātes foto

Ekspluatācija nodots Valmieras teātris, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Viņa norāda, ka Būvniecības valsts kontroles biroja veiktā objekta apsekošana 12.jūlijā aizvadīta veiksmīgi un 15.jūlijā saņemts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā. Oficiālais nodošanas pasākums plānots šī gada rudenī.

Teātrī tehniski uzlabotas telpas, kas atbilst energoefektivitātes prasībām un nodrošina ērtu vidi teātra darbiniekiem un apmeklētājiem, piebilstot, ka šī pārbūve bija tehniski izaicinoša, taču veiksmīgi realizēta, ņemot vērā teātra kultūrvēsturisko nozīmi un pilsētas arhitektūras īpatnības.

Būvniecības procesu sarežģīja vairāki faktori, ieskaitot nepieciešamību saglabāt teātra darbību arī būvdarbu laikā. Lai gan notika vērienīgi rekonstrukcijas darbi, teātris turpināja rādīt izrādes un uzņemt skatītājus daļā ēkas. Šī dinamika prasīja rūpīgu saskaņošanu, lai nodrošinātu, ka teātra darbība netiek pārtraukta un kvalitātes standarti tiek ievēroti. Tas bija izaicinošs uzdevums, kas prasīja precīzu plānošanu un elastību no visām iesaistītajām pusēm, lai veiksmīgi apvienotu būvniecības un teātra darbības procesus, uzsver Gavrilova.

Projekta laikā veikta skatītāju Lielās zāles vienkāršotā atjaunošana, ietverot akustisko sienu izbūvi, jaunizbūvēta elektroinstalācija, demontētas ložas izbūvējot papildu sēdvietu rindas, veikta grīdas seguma nomaiņa un izbūvēta akustiskā cilpa, kā arī uzstādīti jauni skatītāju krēsli, kā arī jaunizveidota "Black Box" zāle.

Pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā turpināsies iekārtošanas un citi darbi, lai ēkā varētu atgriezties darbinieki un skatītāji. Teātris darbiniekus atpakaļ pulcēs un savu sezonu atklās 30.jūlijā, kad notiks kopsapulce, jaunās sezonas repertuāra izziņošana, norāda VNĪ pārstāvji.

Skatītāji jaunās telpas redzēs no 23.augusta, kad Apaļajā zālē notiks pirmā šīs sezonas izrāde "Pazudušais dēls", Lielajā zālē pirmā izrāde būs 26.septembrī, kad tur rādīs no "Kurtuves" uz Lielās zāles skatuvi pārcelto izrādi "Valmieras puikas". Pirmais jauniestudējums Lielajā zālē būs 4.oktobrī, Vīlandes un Valmieras teātra sadarbībā tapusi izrāde "Cosmopoliten", kur uz skatuves būs kopā skatāmi abu teātru aktieri un ar to teātris pilnvērtīgi svinēs atgriešanos jaunajā mājā.

Projekta kopējās izmaksas sasniedza 16 310 262 eiro, no kurām 9 547 275 eiro nodrošināja Eiropas Reģionālās attīstības fonds, 6 755 039 eiro - valsts budžets, savukārt Valmieras teātris sedza 7948 eiro no projekta kopējām izmaksām.

Projekts īstenots Eiropas Savienības 2014.-2020.gada plānošanas perioda Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās" un Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.-2027.gadam specifiskā atbalsta mērķa "Vietējās teritorijas integrētās sociālās, ekonomiskās un vides attīstības un kultūras mantojuma, tūrisma un drošības veicināšana pilsētu funkcionālajās teritorijās" pasākumā "Reģionālās kultūras infrastruktūras attīstība kultūras pakalpojumu piekļūstamības uzlabošanai".

Jau ziņots, ka VNĪ atklātajā konkursā atlikušo būvdarbu veikšanai Valmieras drāmas teātra ēkas būvprojekta īstenošanai līdz objekta nodošanai ekspluatācijā par saimnieciski izdevīgāko tika atzīts SIA "Aimasa" piedāvājums ar piedāvāto līgumcenu 8 162 914 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

2022.gadā VNĪ izbeidza līgumu ar iepriekšējo teātra ēkas būvdarbu veicēju - pilnsabiedrību "SBSC", jo tā pēc vairākkārtējiem pieprasījumiem nespēja atbilstoši normatīviem, tostarp Ekonomikas ministrijas izstrādātajām vadlīnijām par būvniecības izmaksu sadārdzinājuma novērtēšanu un kompensēšanu pamatot būvniecības izmaksu sadārdzinājuma 50% apmērā no būvdarbu līguma summas jeb 3,8 miljonu eiro ar PVN cēloņsakarību ar sākto karadarbību Ukrainā, kā arī nespēja iesniegt dokumentus, kas apliecinātu pieprasītā sadārdzinājuma pamatotību vairākās tāmes pozīcijās.

VNĪ izveidota 1996.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija.

Svarīgākais