Uģis Šēnbergs: Gleznoju to, kas ir aiz attēla

© Publicitātes foto

Uģis Šēnbergs par saviem darbiem teic, ka viņa stils ir instinktīvais ekspresionisms: viņš mēģina ar arhitekta profesiju saprast, kas vispār ir pasaule. Vispretrunīgāk vērtētais Latvijas arhitekts ar savām gleznām mēģina ielauzties pasaules izpratnē, joprojām būdams apveltīts ar visai racionālu skatījumu uz to pašu pasauli.

Uģis Šēnbergs savu radošās dzīves jubileju svinēs ceturtdien, 11. jūlijā pulksten 17, un svinības notiks Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un dizaina institūtā Ķīpsalas ielā 6, atklājot personālizstādi “Ekspresija vides portretā”.

Par savā gleznām Uģis stāsta: “Gleznas ir manas arhitektūras turpinājums. Arhitektam tāpat kā ārstam ir neskaitāmas tikšanās ar cilvēkiem. Es portretēju cilvēkus abstrakti ar arhitektoniskiem līdzekļiem, veidojot viņiem

privātmājas, daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas un dzīvokļus.

Viņi tērpjas manis veidotos “uzvalkos”. Es šajos portretos izmantoju krāsas, es saceru fasāžu krāsojumus deviņstāvu mājām.

Es ņemu būvmateriālu - fibrolīta plāksni un ar celtniecības otu gleznoju. Es gleznoju tos, kas mani interesē - sabiedrības līderus. Visu mūžu valsts prezidenti man riņķī un apkārt. Tie ir dzīvokļa kaimiņi manis projektētā ēkā, pasūtītāji savam dzīvoklim vai peldētāji peldbaseinā, ko es lietoju.

Es netiecos pēc portreta fotogrāfiskās līdzības - tas lai paliek fotogrāfiem. Kaut arī redze ir pati mūsu brīnišķīgākā īpašība, es cenšos uzgleznot to, kas ir aiz cilvēka attēla. Es nedomāju gleznojot, es gaidu to, kas notiks pats par sevi. Kā uzvedīsies slapjās krāsas tecējumi uz smalkajām egles koksnes

šķiedrām. Mans gleznu saturs izstādē būs pieci sabiedrības līderi savās ikdienišķajās gaitās.”

Svarīgākais