"Paldies par mūžu veltītu skatuvei!"; Rinkēvičs dalās ar sēru vēsti

© Pixabay

Mūžībā devies mūsu Jānis Kubilis, informē Latvijas Nacionālais teātris.

Atvadīšanās no mākslinieka Latvijas Nacionālā teātra Baltajā zālē 21. jūnijā no 12:00 līdz 13:00.
J. Kubilis dzimis 1923. gada 24. jūlijā Neretā. Vēlāk iestājies Drāmas teātra studijā Rīgā, ko beidza 1948. gadā un pieņemts darbā Nacionālajā teātrī.
J. Kubilis pērn 24. jūlijā nosvinēja 100 gadu jubileju. Bijis Latvijas Nacionālā teātra aktieris no 1948. līdz 1994. gadam, kad pieņēmis lēmumu no aktīvās darbības teātrī aiziet. Kopumā nospēlējis ap 140 lomu.
Savā radošajā mūžā Jānis Kubilis saņēmis ne tikai bezgalīgu skatītāju cieņu un mīlestību, bet arī daudzus oficiālus apbalvojumus:1956. gadā - Latvijas PSR Nopelniem bagātais skatuves mākslinieks, 1965. gadā - Latvijas PSR Valsts prēmija par Mocarta lomu A. Puškina "Mocarts un Saljeri" inscenējumā un Lorkas lomu Žaņa Grīvas lugā "Noziegums Granādā", 1966. gadā - Latvijas PSR Tautas skatuves mākslinieka goda nosaukums, 1987 .gadā Alfrēda Amtmaņa-Briedīša prēmija par lomām izrādēs "Sarkanmatainais kalps" un "Nirnberga 1948", 2002. gadā - IV šķiras Triju Zvaigžņu ordenis, 2005. gadā - “Spēlmaņu nakts” balva par Mūža ieguldījumu teātra mākslā.

Vladislavs Proškins/MN

"Pērn svinējām Jāņa Kubiļa simto dzimšanas dienu, runājām par politiku, teātri un dzīvi. Viņa šarms, humora izjūta un asais prāts gan dzīvē, gan teātrī bija leģendāri. Visdziļākā līdzjūtība aktiera Jāņa Kubiļa ģimenei un talanta cienītājiem!. Paldies par mūžu veltītu skatuvei!" vietnē "X" raksta Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.