Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Kultūra

Zināms, kad Latvijas Nacionālais vēstures muzejs varētu atgriezties Rīgas pilī

© f64.lv, Kaspars Krafts

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) līdz maija beigām vēl darbosies pagaidu telpās, bet rudenī plānota atgriešanās vēsturiskajā mājvietā Rīgas pilī, informē LNVM pārstāve Astrīda Burbicka.

Pagaidu telpas Brīvības bulvārī 32 muzeja vajadzībām tika pielāgotas pēc Rīgas pils ugunsgrēka 2013.gada jūnijā. Muzeja rīcībā gan nonāks tikai viens Rīgas pils kastelas atjaunotais korpuss - aptuveni trešdaļa no LNVM kopumā paredzētās platības -, jo pārējās pils kastelas daļas remonts pašlaik nav paredzēts.

Atjaunotajās Rīgas pils kastelas telpās muzejs līdz gada nogalei vispirms piedāvās iepazīt atjaunotās telpas, kā arī atsevišķu norišu programmu dažādām auditorijām, bet 11. un 18.novembrī, tāpat Ziemassvētku laikā ir paredzēti lielāki pasākumi.

LNVM kopā ar ekspozīciju dizaina metu konkursos uzvarējušo SIA "DJA" šogad pabeigs jauno Rīgas pils ekspozīciju tehnisko projektēšanu, un no 2025.gada sākuma plānots izgatavot un uzstādīt jauno ekspozīciju aprīkojumu, atklāja muzeja pārstāve.

Pilnvērtīgu darbību Rīgas pilī LNVM plāno uzsākt 2025.gada otrajā pusgadā ar mūsdienīgi veidotām trim jaunām pastāvīgajām ekspozīcijām "Livonijas pilis", "Sakrālā māksla", "Rīgas pils vēsture", un atklāšanas izstādi "Straumējot laiku".

Līdz tam, gada pirmajā pusē, LNVM darbosies tāpat kā līdz šim, interesentiem piedāvājot gan Latvijas vēstures ekspozīciju, gan izstādes "Nauda Latvijā", "Krāsainā Latvija", "Satversme 100+", "Latvijas valsts dibinātāji un dibināšana" un ar tām saistītās ekskursijas un lekcijas.

Janvārī iecerēts atvērt vairāku gadu garumā tapušo katalogu "Brunči Latvijā 19. gs.-20.gs.sākumā", bet pavasarī muzejs laidīs klajā jaunu izdevumu "Krāsainā Latvija".

Savukārt 1.februārī tiks atklāta jauna izstāde "Kurzemes un Zemgales hercogiste un Lietuvas Dižkunigaitija (1561-1795)", ko papildinās vairāki pasākumi.

Pagaidu telpās muzejs atzīmēs Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu 4.maijā, bet Muzeju naktī 18.maijā aicinās apmeklētājus pēdējo reizi izzināt muzeja pagaidu pamatekspozīciju. Maijā notiks arī konference muzeju jomas pārstāvjiem un citiem interesentiem, kurā LNVM atskatīsies gan uz aizvadītajiem desmit pārmaiņu gadiem pagaidu telpās Brīvības bulvārī, gan arī plašāk apskatīs infrastruktūras nozīmi muzeju un to apmeklētāju mijiedarbībā.