Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra

Jānis Paukštello pēc 7 gadu pārtraukuma atgriežas uz skatuves

Jānis Paukštello © Foto: Ģirts Ozoliņš/F64

Dailes teātrī piektdien, 1. decembrī, būs pirmizrāde Jura Joneļa veidotajam iestudējumam "Čūsku vārdi". Tajā pēc septiņu gadu pārtraukuma uz Dailes teātra skatuves kāps izcilais aktieris Jānis Paukštello, vēsta lsm.lv.

"Jānis Paukštello ir būtiska Dailes kanona daļa. Aktieris un leģenda. Viņa talants ir pārvarējis paaudžu robežas. Viņa lomas atceras, viņa teiktos vārdus citē un turpina atgādināt nākamajām paaudzēm. Visnemirstīgākais Paukštello devums ir viņa balss - reiz tā atdzīvināja Raiņa vārdus leģendārajā Arnolda Liniņa iestudējumā “Jāzeps un viņa brāļi” un arvien turpina ar savu dziļumu, patiesumu un vīrišķību piepildīt klausītāju sirdis," raksta Dailes teātris.

Iestudējuma “Čūsku vārdi” pamatā ir Raiņa esamības likumu meklējumi no “Dagdas piecām skiču burtnīcām” un leģendārie dialogi starp Jāzepu, viņa tēvu un Ēģiptes galma padomnieku Potiferu. Jānis Paukštello atlasījis ietilpīgākās rindas un izveidojis stāstījumu par savu iekšējo ceļu, kas vedis pretim lieliem panākumiem un smagiem zaudējumiem, un par nemitīgo cīņu pašam ar sevi. Līdzās Paukštello jaunais aktieris Kārlis Arnolds Avots savā lomā iezīmē pāreju, uzdodot jautājumu, kā pārņemt vecmeistara zināšanas un likt tās lietā savā ceļā.

Izrādē piedalās Eliass Gricmanis un Dailes teātra un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas “Dramatiskā teātra muzikālā aktiera” kursa studenti.