Kultūras ministrija nepieļauj iespēju slēgt Okupācijas muzeja ekspozīciju "Stūra māja"

© MN

Kultūras ministre Agnese Logina (P) šodien tiksies ar Okupācijas muzeja vadītāju Solvitu Vību, lai pārrunātu "Stūra mājas" jautājumu, aģentūrai LETA norādīja ministres padomnieks Dāvis Lodziņš.

Kultūras ministrija (KM) nepieļaujot iespēju slēgt Okupācijas muzeja ekspozīciju "Stūra mājā", taču lai muzejs varētu turpināt darbu Tetera namā, neatliekamo darbu veikšanai nepieciešami 847 000 eiro.

Jau rakstīts, ka neatliekamie darbi ir ugunsdrošības sistēmas sakārtošana un pagraba pārseguma nostiprināšana. Ja tam netiks rasts finansējums, Okupācijas muzeja pēdējā darbadiena "Stūra mājā" būs nākamā gada 7.maijs.

Vība iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka Ministru kabinetā ir iesniegts KM sagatavotais informatīvais ziņojums par nama tehnisko stāvokli un neatliekami veicamajiem darbiem. Tāpat ir sagatavots Ministru kabineta rīkojuma projekts par šīs summas piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Okupācijas muzeja direktore norādīja, ka Finanšu ministrijai ir divi iebildumi. Pirmais attiecas uz jautājumu, kurš un kā sagatavos "Stūra mājas" nākotnes izmantošanas redzējumu - vai tie būs VNĪ vai KM.

"KM var iesaistīties redzējuma sagatavošanā, bet, manuprāt, tam ir jābūt valdības darbam, rodot valstiski kopīgu redzējumu ēkas nākotnei. KM ar Tetera namu ir saistīta tāpēc, ka Okupācijas muzeja nomā noteiktu platību," sacīja Vība.

Okupācijas muzeja direktore norādīja, ka otrs strīdus jautājums ir par to, vai šie līdzekļi neatliekamajiem darbiem būtu jāpiešķir no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Vības ieskatā, šis jautājums bija skatāms, gatavojot nākamā gada budžetu.

LETA jau rakstīja, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta konstatētā bīstamība Tetera namā jānovērš līdz 2024.gada 7.maijam. Bīstamība saistīta ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu.

Kultūra

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".

Svarīgākais