Ar 70 pasākumiem visā Latvijā atzīmēs Eiropas kultūras mantojuma dienas

© f64.lv, Kaspars Krafts

Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā no šodienas līdz svētdienai, 10.septembrim, Latvijā apmeklētājiem būs pieejamas gandrīz 70 kultūras mantojuma vietas, informē Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) pārstāve Linda Zonne-Zumberga.

Iecerēts, ka šodien pasākumi notiks 18 vietās, savukārt sestdien, 9.septembrī, apmeklētājiem būs pieejamas aktivitātes 54 kultūras mantojuma objektos. Svētdien, 10.septembrī, durvis apmeklētājiem vērs 28 vietas.

Pasākumu klāsts paredzēts dažādām gaumēm. Apmeklētāji varēs gan izkustēties ekskursijās iekštelpās un ārā - aplūkot pagrabus vai uzkāpt torņos, izstaigāt pilskalnus arheologu pavadībā, arī piedalīties orientēšanās sacensībās un doties pārgājienā vai velo braucienā.

Tiem, kuri labprātāk bauda un izzina kultūru mierīgi, pieejamas lekcijas, koncerti un publiskas diskusijas, arī ekskluzīva iespēja sarunāties ar kultūras pieminekļu īpašniekiem. Tāpat varēs izpētīt izstādes, apmeklēt dažādu konfesiju dievkalpojumus, iepazīt dažādu reliģiju kultūras mantojumu, baudīt mākslu gan muižās, gan baznīcās, gan pilīs un muzejos.

Dažās vietās paredzēti arī cienasti un tirdziņi. Visaptverošs ir arī pasākuma tēmu - mantojuma aizsardzības sistēmas simtgades - atspoguļojošo mantojuma objektu kopums. Apmeklētāji aicināti iepazīst gan industriālo mantojumu, gan arī arhitektūras, mākslas, arheoloģisko, vēstures un pilsētbūvniecisko mantojumu. Ikkatrs no objektiem reprezentē daļu no kultūras pieminekļu aizsardzības Latvijā vēstures, tas stāsta par vērtību atpazīšanu un neatlaidīgu darbu to saglabāšanā.

Katrs no pasākumā iesaistītajiem objektiem programmu plāno individuāli un apmeklējuma laiki atšķiras. Daļā no aktivitātēm nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, tāpēc aicinām interesentus jau laikus iepazīties ar piedāvājumu.

Kultūra

Dzintaru koncertzālē no 8. līdz 17. jūlijam gaidāms neparasts notikums: “USAID/ENGAGE” izstāde “Ukraina miniatūrā”. Interaktīvā izstāde parādīs, cik nozīmīgs ir Ukrainas nekustamais kultūras mantojums, ko patlaban apdraud Krievijas pilna mēroga iebrukums.