Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks kamermūzikas koncerts sfēriskās noskaņās

© Publicitātes foto

Īsto saulgriežu vakarā, tas ir, 21. jūnijā Latvijas Mūzikas akadēmijā skanēs ekscentriskā latviešu komponista, flautista un dadaista Jura Ābola darbi, kuriem līdztekus programmā ir iekļauti viņa draugu un domubiedru opusi.

Dažādu salikumu kamersastāvos satiksies tādi spilgti mūziķi kā flautiste Liene Denisjuka-Straupe, vijolniece Liene Neija-Kalniņa, čellists Ēriks Kiršfelds un pianiste Kristīne Paula, bet koncerta īpašā viesa statusā - režisors un aktieris Varis Klausītājs, kas vakaru papildinās ar kolorītām humora ainiņām un aizraujošiem stāstiem par dadaistu attiecībām ar mūziku gan vēstures kontekstā, gan atsaucoties uz Jura Ābola dzīves gājumu.

Latviešu mūzikas annālēs Juris Ābols ieņēmis paliekošu vietu: “spurains, nepareizs, absolūti nepakļāvīgs brīvdomātājs, kas pats sevi dēvēja par pasaulas avanTūristu, dadaistu, baltobalkānistikas pētnieku un daudz ko citu” - tā viņu piesaka koncerta rīkotāji.

“Nereti Juris Ābols bija arī vientuļnieks, kas reizēm klusi un reizēm ne tik klusi sekodams līdzi pasaules notikumiem, rakstīja brīnumainu mūziku, kurā atklājas viņa unikālais rokraksts, asprātīga daudzpusība, muzikālā sižeta spraigums un spilgts kolorīts.”

Koncertprogrammai dotais nosaukums sakrīt ar Jura Ābola skaņdarbu flautai un klavierēm “Process” - tas joprojām tiešām ir procesā, jo skaņdarbam… nav beigu. Nošu partitūrā ir redzamas divas pilnas daļas un viena nepilna daļa bez noslēdzošās dubultlīnijas, taču nav izslēgts, ka autors tieši šādi arī bija vēlējies.

Kultūra

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".

Svarīgākais