Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra

Klajā nākusi pianista Ļubomira Meļņika Ukrainas tautai veltītā skaņu plate

© Publicitātes foto

Džeza mūzikas izdevniecības”"Jersika Records” paspārnē izdota ukraiņu komponista un pianista Ļubomira Meļņika skaņu plate “The Sacred Thousand”, kas veltīta Ukraiņu tautai un tās varonīgajiem karavīriem, kuri cīnījās Azovas tērauda rūpnīcā Mariupolē.

Ļubomirs Meļņiks, kurš dēvēts arī par klavieru pravieti, ir jaunas klaviermūzikas valodas, sauktas par nepārtraukto mūziku, aizsācējs un viens no mūsu laika izcilākajiem klavieru virtuoziem. Pats komponists jauno albumu raksturo kā “filmu prātam”: “Mūzika ir kā ceļojums cilvēka dvēselē, mūsu garīgā spēka skaistajās dzīlēs. Šis ir vēsturisks albums, ko vajadzētu dzirdēt!”

Jaunās skaņu plates vienā pusē klausāms skaņdarba “The Sacred Thousand” studijas ieraksts, kas veikts pilnīgi analogi magnētiskajā lentē 2022. gada 13. septembrī Rīgas skaņu ierakstu studijā Reformātu baznīcā skaņu režisora Mārtiņa Krastiņa vadībā, bet otrā pusē ir šī paša skaņdarba digitāli veiktais koncertieraksts Itālijā, Turīnā, pēc trīs dienām.

“Kad es ierados milzīgajā zālē uz ierakstu sesiju, man prātā bija kāda iepriekš sacerēta tēma. Zāle bija liela un tukša ar tikai izgaismotu koncertflīģeli tās centrā. Telpas milzīgums atgādināja man Azovas tērauda rūpnīcu, kuru ukraiņu karavīri nosargāja nedēļām ilgi, aizstāvot mūsu valsti no iebrucējiem. Zāles plašums un skaistā flīģeļa skaņa iedvesmoja radīt šī skaņdarba Pēdējo daļu ar tās četru akordu progresiju, kas turpinās līdz Bezgalībai,” ieraksta procesu atceras Ļubomirs Meļņiks.