Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Kultūra

Puntulis: Kamēr krievi slepkavo Ukrainā, nekas ļauns nenotiktu, ja ieviestu moratoriju uz Krievijas kultūras produktiem

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Kamēr krievi slepkavo Ukrainā, ar moratoriju Krievijas kultūras produktiem nekas ļauns nenotiktu, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" pauda kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Ministrs atzina, ka augstu vērtē kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncertmeistares, vijolnieces Martas Spārniņas pilsonisko iniciatīvu atteikties kara laikā izpildīt krievu autoru darbus, taču tā esot katra iekšējā sajūta, ko būtu grūti regulēt ar kādiem normatīviem.

Politiķis uzsvēra, ka politika nedrīkst ietekmēt kultūras saturu un viņš kā ministrs to nekad neesot darījis un arī nedarīs. Puntulis gan atzina, ka, ja viņš būtu mākslinieks, viņš pats ieturētu moratoriju attiecībā uz krievu kultūras darbiem.

"Protams, komponists Pēteris Čaikovskis nekādā veidā nevar būt vainojams pie tā, ko patlaban dara Krievijas prezidents Vladimirs Putins, taču vienlaikus Krievija lielās ar to, cik tā ir liela, dižena, uzsverot, ka Eiropa nevar iztikt arī bez tās lielās kultūras," pauda Puntulis. Viņaprāt, nekas ļauns nenotiktu, ja uz laiku, kamēr krievi slepkavo Ukrainā, tiktu ieviests moratorijs uz krievu izcelsmes kultūras darbinieku darbiem.

Viņš gan nevienu neaicina šādi rīkoties, uzsverot, ka tā ir katra personiskā izvēle.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas raidījums "Kultūršoks" vēstīja, ka kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncertmeistare, vijolniece Marta Spārniņa pēc 14 šajā muzikālajā apvienībā nostrādātiem gadiem nolēmusi to atstāt, jo nevēlas kara laikā izpildīt krievu autoru darbus, turpretim diriģents Normunds Šnē uzskata, ka mūzika nav saistāma ar politiku.

Tikmēr Ukrainas kultūras ministrs Oleksandrs Tkačenko Lielbritānijas laikrakstā "The Guardian" aicinājis Rietumvalstīs neatskaņot krievu mūziku, tai skaitā, Pētera Čaikovska mūziku, kamēr Krievija neizbeigs karu. Lietuvas Kultūras ministrija uz šo aicinājumu reaģējusi, aicinot Lietuvas kultūras iestādēm pārskatīt savu repertuāru.